Ärkebiskopen: Kristna minoriteter måste skyddas

I januari var ärkebiskop Antje Jackelén på hemlig resa i Irak. Nu skriver hon själv om sina upplevelser på DN:s debattsida. Tidningens ledarsida uppmanar samtidigt regeringen att ta förföljelser mot kristna på allvar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Som Dagen tidigare har berättat valde ärkebiskopen tidigare i år att besöka Irak. Tillsammans med en delegation från Kyrkornas världsråd träffade de kyrkoledare och kristna som tvingats från islamiska staten.

”Sammantaget behövs en rad åtgärder för att säkra minoriteternas existens i Irak. Det krävs fysisk säkerhet för att människor ska våga återvända till sina hemorter”, skriver ärkebiskopen på DN Debatt.

Pekar på risker

Risken finns att många i den kristna minoriteten i Irak ger upp, säljer allt de har kvar och lämnar landet, påpekar hon vidare.

Hon manar därför hela världssamfundet att ta sitt ansvar och ge de bidrag som nu är nödvändiga.

"Sverige måste, utöver sitt ökade engagemang i Irak, med kraft utöva det inflytande och de påtryckningar som krävs för att EU och FN ska agera", skriver Antje Jackelén.

Efter att ärkebiskopen publicerat sin debattartikel spinner DN:s ledarredaktion vidare på samma tråd.

Inget om kristnas situation

Tidningen konstaterar att Margot Wallström i sin utrikesdeklaration 2016 specifikt nämnde kampen mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism. Men inte ett ord om de förföljda kristnas situation.

”Många svenska politiker har ännu beröringsskräck för frågan, förmodligen för att de är rädda för att anklagas för islamofobi. Fortfarande är det politiskt känsligt att tala om kristna som offer och muslimer som gärningsmän, även om man poängterar att gärningsmännen är fanatikerna och inte muslimerna i stort”, skriver tidningen.

Politikerna manas därför till att följa ärkebiskopens exempel och höja rösten.

"Riksdagen missade chansen att kalla IS folkmord vid sitt rätta namn. De förtryckta minoriteterna har inte råd med många missade chanser", avslutar DN.

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar