Arkeologiska fynd stärker bibelberättelses trovärdighet

Med hjälp av laserteknik har en arkeolog upptäckt att berättelsen i 1 Kungaboken om Nabots (Navots) eftertraktade vingård med ganska stor sannolikhet kan vara sann.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Norma Franklin, en av cheferna för Jesreelexpeditionen, rapporterade enligt Breaking Israel News nyligen om några av de arkeologiska upptäckterna som har gjorts i Jesreeldalen i norra Israel.

Expeditionen har konstaterat att dalen var ett stort vinproducerande område i bibliska tider.

Ledtrådarna till den bibliska kopplingen uppkom ursprungligen under 2012 när en scanning med pulserande laser avslöjade flera saker som hade förblivit dolda i århundraden. Flera vin- och olivpressar upptäcktes, däribland den största antika vinpressen som hittills har hittats i Israel.

Undersökningen avslöjade också över 100 flaskformade gropar uthuggna ur berggrunden.

Norma Franklin spekulerar att många av dessa gropar användes för att lagra vin. Och som ett resultat av hennes fynd är Norma Franklin också övertygad om att den bibliska historien om konflikten mellan Nabot/Navot och kung Achav/Abab över en vingård i Jesreeldalen mycket väl kunde ha skett precis som beskrivet.

I 1 Kungaboken 21:1 står följande: "Någon tid därefter hände följande. Nabot/Navot, som var från Jisreel, ägde en vingård där; den låg intill det palats som tillhörde kung Achav/Abab i Samaria."

– Som arkeolog kan jag inte säga att det definitivt var en specifik man som hette Nabot (Navot) som hade en viss vingård, berättar Franklin, som själv inte är religiös, för Breaking Israel News.

– Historien är väldigt gammal, men från vad jag har hittat kan jag säga att historien som beskrivs i Bibeln sannolikt kunde ha skett här i Jisreel.

Arkeologerna David Ussishkin och John Woodhead ledde på 1980-talet en utgrävning i Jisreel. År 1987 upptäcktes oavsiktligt gamla byggnader nära utgrävningsplatsen vilket i sin tur ledde till den stora utgrävningen mellan 1990 och 1996.

Förnyade utgrävningar, under ledning av Norma Franklin, påbörjades sommaren 2012.