Åsa Romson avgår - Gustav Fridolin hänger kvar

Efter att MP:s valberedning föreslagit duon Gustav Fridolin/IsabellaLövin som språkrörspar valde Åsa Romson att avgå som miljöminister. – En förlust för Sveriges klimatpolitik, kommenterar Petter Lydén, som jobbat med klimatfrågor för Diakonias räkning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Miljöpartiet samlas till kongress i Karlstad i helgen är det med usla opinionssiffror och ett byte av språkrör.

Såväl Åsa Romson som Gustav Fridolin har den senaste tiden varit starkt ifrågasatta, efter att MP kastats in i en riktigt djup kris. De valde själva att öppnat upp för ett språkrörsbyte då de aviserade en förnyelse av partiet. Efter att valberedningen kom med beskedet att de vill se Isabella Lövin som nytt språkrör, tillsammans med Gustav Fridolin, valde miljöminister Åsa Romson att tacka för sig efter fem år som språkrör.

Hon gör det med ord om hur stolt hon är över allt hon har uträttat politiskt. Och trots att hon fått stark kritik för en del plumpa kommentarer, exempelvis att Medelhavet blivit ett nytt Auschwitz, så får hon samtidigt beröm för vad hon uträttat inom miljöområdet.

Petter Lydén jobbade tidigare med klimatfrågan för Diakonias räkning, och berättar för Dagen att:

– Åsa Romsons djupa kunskap i klimatfrågan och hennes öppenhet gentemot civilsamhället var mycket uppskattat.

Han menar att det är en bild som flera som jobbat med klimatfrågan delar, inte minst inom de kristna organisationerna. Samtidigt tror han att svenskt miljöengagemang inte hänger på Åsa Romsons ministerpost, utan det finns tillräckligt kompetens för att arbetet ska fortsätta i samma riktning.

Stefan Löfven passade också på att hylla Åsa Romson för hennes miljöarbete, speciellt det arbete hon gjorde under FN:s stora klimattoppmöte i Paris förra året. Han gjorde det på en presskonferens där han även aviserade en regeringsombildning. Men denna ombildning blir aktuell först efter att MP:s nya språkrör är på plats.

Isabella Lövin är i dagsläget biståndsminister, och om MP:s kongress väljer henne till språkrör i helgen kan hon mycket väl byta stol, och ta över miljöministerposten.

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar