Asia Bibis anmälare inser att hon kan vara oskyldig – men han vägrar att dra tillbaka anmälan

Den pakistanske man som anmälde den kristna fembarnsmamman Asia Bibi för hädelse, inser att hon kan vara oskyldig.
Men förnekar att han tänker ta tillbaka den anmälan som ledde till hennes dödsdom.
- Hur ska jag kunna göra det? Jag tror att det här ger mig en bättre plats i himlen. Det är mitt nöje, det är min stolthet, säger han till den pakistanska tidningen The Express Tribune.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den katolska nyhetsbyrån Fides och andra medier har rapporterat om ryktet att Qari Salam, den muslimske böneledare som anmälde Asia Bibi för hädelse, är på väg att ändra sig.

Men Qari Salam själv förnekar detta bestämt till The Express Tribune, enligt tidningen efter påtryckningar från en muslimsk organisation - Khatm-e-Nabuwat. De ska ha "övertygat" honom om att det är en dålig idé.

Sonen till organisationens ledare ska ha flugit från London till Pakistan när han hörde rykten om Qari Salams tvekan. Salam själv säger att islamistledaren förklarat att de "kommer att jaga henne genom helvetet".

The Express Tribune har träffat nära vänner till Qari Salam. De bekräftar att han haft sina tvivel inför anmälan. Detta sedan han förstått hur lite av vittnenas historier som baserades på fakta och hur mycket som grundades i religiös fanatism och personlig fiendskap. Vännerna säger också att han har funderat på att inte driva fallet i nästa instans, den högre domstolen i Lahore, LHC.

Dömd till döden

Asia Bibi dömdes 2010 till döden för att hon skulle ha hädat profeten Muhammed. Hennes egen version är att hon blev ombedd att hämta vatten när hon och några muslimska kvinnor var ute på fälten och arbetade. Några av dem vägrade dricka för att vattnet skulle ha blivit "orent" av att en kristen hämtade det. Hon försvarade sig. Bara för att en tid efteråt få veta att hon hade anmälts för hädelse.

Hon greps den 19 juni 2009. I november 2010 dömdes hon alltså till döden genom hängning av distriktsdomstolen i Sheikhupura.

Släppas mot borgen

Asia Bibis advokater nyligen har sagt att de ska försöka få henne släppt mot borgen, när hennes fall ska tas upp av LHC.

- Ja, vi håller på med en ansökan som ska lämnas in om ett par veckor, sa Rai Ajmal, ett av de två juridiska ombud som jobbar för hennes räkning.

Problemet är att det kan dröja ytterligare flera år innan LHC tar upp hennes fall. Enligt hennes advokater ligger fortfarande fall från 2007 och väntar på att domstolen ska bli färdig att hantera dem.

Dominikanprästen James Channan fruktar att inte ens en friande dom kommer att hjälpa.

- Även om de falska anklagelser som ledde till Asia Bibis hädelsedom dras tillbaka, så kommer inte de islamistiska extremisterna att acceptera att hon går fri. För dem förblir Asia Bibi en hädare livet ut, och det innebär livsfara för henne, säger han till Fides.

Det finns flera exempel på hur extremister tagit saken i egna händer och mördat hädelseanklagade.

Amir Hamza, ledare för extremistorganisationen Tehrik-e-Hurmat-e-Rasool, vill inte garantera att de kommer att respektera en friande dom.

- Vi säger att domstolsutslag ska respekteras. Men efter LHC finns Högsta domstolen också. Vi släpper inte det här så lätt, säger han till The Express Tribune.

Lilla Erstagården