Asia Bibis avrättning skjuts på framtiden

Fem år efter dödsdomen bestämde i dag Högsta domstolen i Pakistan att Asia Bibis avrättning skjuts upp. ”Människor över hela världen kan nu ta ett djupt andetag” säger Wilson Chowdhry, ordförande för en brittisk organisation för pakistanska kristna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristna fembarnsmamman Asia Bibi dömdes 2010 till döden för hädelse i Pakistan. Först i dag togs hennes fall upp och beslutet från Högsta domstolen blev att domens verkställande skjuts upp, enligt Christian Today. Naveed Aziz, tjänsteman på British Pakistani Christian Association (BPCA), en brittisk organisation för pakistanska kristna, sa i dag i en uppdatering från rättsalen i Islamabad att hela domstolen var enig.

– Jag är glad över beslutet. Det är uppenbart att internationellt tryck har lett till det här fantastiska beslutet och jag vill tacka alla människor som har krävt hennes frihet.

Asia Bibi dömdes som skyldig till hädelse i november 2010 och har suttit fängslad i fem år, nu i dödscell. Hon fortsätter att förneka de anklagelser som riktats mot henne från före detta kollegor som säger att hon förolämpat profeten Muhammed. Efter beslutet i dag säger Wilson Chowdhry, ordförande för BPCA enligt Christian Today:

Stöd och böner

– Människor över hela världen kan nu ta ett djupt andetag. Våra ansträngningar har gett framgång och vår syster, även om hon fortfarande är instängd och utan full frihet, vet att hennes frihet snart skall uppnås. Familjen behöver fortfarande vårt stöd och våra böner och vi får inte svika dem eller de miljontals andra offer som lider i en utstött situation i Pakistan.

Pakistan har länge kämpat med diskriminering av religiösa minoriteter, och en rapport som släpptes i december förra året visade, enligt Christian Today, att en ”förtryckande miljö” gjorde det ”allt svårare för många religiösa samfund att leva säkert och fritt från fara på platser där de ofta har tillbringat större delen av sina liv”.

Enligt flera människorättsgrupper missbrukas ofta Pakistans stränga hädelselagar av extremister. Bland annat anklagas kristna av personliga skäl eller för att man vill beslagta deras egendom eller företag. I Asia Bibis fall blev det extra rubriker eftersom två framstående politiker mördades efter att ha försökt hjälpa henne.