Återträff med påven efter Sverigebesöket 2016

Ärkebiskop Antje Jackelén och den blivande kardinalen Anders Arborelius är på väg till Vatikanen för att tacka för senast.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är på onsdag som de två svenska kyrkoledarna får tillfälle att träffa påve Franciskus och framföra sitt tack. Mötet sker i samband med generalaudiensen på eftermiddagen, och med sig som gåva kommer Antje Jackelén och Anders Arborelius att ha en ikon föreställande helgonet Franciskus av Assisi, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Det ekumeniska mötet i Lund förra året, där världens lutherska och katolska ledare samlades för att gemensamt uppmärksamma reformationen, fick stor uppmärksamhet och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén säger att mötet fortsätter att bära frukt.

– Energin från Lund inspirerar lutheraner och katoliker i hela världen att fortsätta vägen från konflikt till gemenskap, säger Antje Jackelén.

"Påven en nyckelfigur i ekumeniken"

Den katolske biskopen Anders Arborelius hyllar också de ekumeniska steg som tagits.

– Den helige Franciskus har genom sin kärlek till den fattige Kristus, till de fattiga och till skapelsen blivit en nyckelfigur i den ekumeniska dialogen, säger han.

Två veckor efter deras gemensamma möte med påven kommer Anders Arborelius åter att vara på plats i Vatikanen, då han den 28 juni som första svensk installeras som kardinal i den katolska kyrkan.

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar