24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Åtta års fängelse för Kong Hee

Församlingen City Harvest Churchs grundare, 51-årige Kong Hee, döms till åtta års fängelse för ekonomisk brottslighet.

Åklagarsidan hade krävt 11–12 års fängelse för Kong Hee och de andra huvudåtalade. Domaren framhöll också i samband med fredagens domslut att ett avskräckande straff var lämpligt. Men han sa samtidigt att det inte fick innebära "oproportionerligt hårda straff".

Den 21 oktober dömdes samtliga sex anklagade för att ha förskingrat motsvarande drygt 300 miljoner kronor från City Harvest Church. Pengarna användes för att bekosta Kong Hees hustrus musikkarriär.

Enligt tidningen Straits Times i Singapore poängterade domaren att de dömda inte tjänade något personligt på förskingringen samt att de trodde att de förverkligade kyrkans mål – att evangelisera genom Kong Hees hustrus musikkarriär. Men agerandet har ändå varit brottsligt.

Efter offentliggörandet av straffen för kyrkoledarna publicerade företrädare för City Harvest Church ett officiellt uttalande på församlingens hemsida. Där tackar de bland annat för stödet från medlemmarna. Dessutom ber de om fortsatt uthållighet och framtidstro.

"Vi har på senare tid fått lära oss vad det betyder att tro och lita på, och vila i Gud – låt oss använda den kunskapen i praktiken."

Övriga åtalade dömdes till fängelse i mellan 21 månaders och sex år.

Straits Times skriver att Kong Hee avböjde att svara på frågan om han tänker överklaga domen.

Straffen ska börja avtjänas den 11 januari nästa år.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar