Även EFK-ordförande Henrik Melkstam lämnar styrelsen efter krisen

Även Evangeliska frikyrkans styrelseordförande, Henrik Melkstam, hoppar av sitt uppdrag. Detta efter att samfundsledaren Daniel Norburg har avgått som missionsdirektor med omedelbar verkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Henrik Melkstam från Göteborg har fått intern kritik från andra styrelseledamöter, som Dagen tidigare har berättat om. Fredrik Lignell, Lennarth Hambre och Linalie Newman meddelade redan för någon månad sedan att de därför lämnar styrelsen.

De tre delar kritiken av den tidigare missionsdirektorns ledarskap, men tycker att styrelsens ledning har hanterat ärendet felaktigt under den process som varit sedan i höstas. Kritiken mot Henrik Melkstam gäller, enligt vad Dagen erfar, att han ska ha tagit parti för Norburg i stället för att tillräckligt starkt ha tagit itu med de problem kring ledarskapet som har påtalats.

Nu meddelar alltså även Melkstam att han avgår. I ett uttalande säger han att man i styrelsen har haft "olika uppfattning om vad konsekvensen" av kritiken som framförts mot Norburg bör vara. 

"Kan inte ställa mig bakom vissa beslut"

– En av styrelsens viktigaste uppgifter är att fatta beslut som berör missionsdirektorn. Styrelsen har under förra veckan tagit beslut som jag inte kan ställa mig bakom och i det här läget är det svårt för mig att fortsätta som ordförande. Beslutet ska också ses mot bakgrund av att uppdraget på senare tid har medfört en orimlig arbetsbelastning, säger Henrik Melkstam.

I ett kort samtal med Dagen är Henrik Melkstam djupt bedrövad:

– Detta är ett djupt personligt beslut som inte var lätt att ta, säger han.

 

Läs mer: EFK håller extrainsatt möte i kväll

 

Nio ledamöter kvar efter avhoppen

Inger Lundin, vice ordförande i EFK:s styrelse blir nu den som kommer att leda det fortsatta styrelsearbetet. Nio ledamöter finns kvar sedan fem hoppat, inkluderat missiondirektorn Daniel Norburg.

– Jag beklagar att Henrik Melkstam lämnar styrelsen lika mycket som jag beklagar att de övriga har lämnat. Det har varit en smärtsam process. Nu är jag vice ordförande och mitt viktigaste jobb är att se framåt och att leda styrelsen i det arbetet; vad som är bäst för EFK och att kunna svara på så många frågor som möjligt, säger Inger Lundin till Dagen.

Är det fler styrelseavhopp att vänta?

– Nej det vill jag verkligen inte tro. Vi som är kvar har nu ansvar att göra det bästa för rörelsen.

 

Läs fler artiklar om Evangeliska frikyrkan

Alla tidigare artiklar