Avhoppare om "Kristi bruds" ord

– Det var förvirrande att se Åsa Waldau i tv. Hennes miner och ansiktsuttryck stämde inte med det hon sa. Hur hon talade om jobbiga saker och till och med visade upp mordhuset med ett leende, säger Gunvor Nygren, Strängnäs, en av de många medlemmar som lämnat församlingen i en kommentar till Stina Lundberg Dabrowskis intervju med ”Kristi brud”.
Gunvor och Tommy Nygren byggde det hus som numera är riksbekant som det hus där Knutbymordet ägde rum. Just det faktum att hon själv har bott i huset gjorde kanske att hon kände sig särskilt illa berörd av att Stina Dabrowski använde en del av intervjuprogrammet i onsdags kväll till att vandra runt med Åsa Waldau.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det kändes obehagligt, för att inte säga makabert att se Åsa leende tala om hammarrummet och allas entusiasm för att renovera. Annars tycker jag att Stina ställde många bra frågor, även om jag saknade frågor om till exempel alla dem som har anhöriga som tillhör församlingen, och känner oro för dem, säger Gunvor.

Hon och hennes man umgicks ganska mycket med Åsa under hennes första tid i församlingen.

– Jag trodde att hon skulle ha förändrats mer av allt som hänt sedan vi träffades, men hon var sig väldigt lik, och det fanns egentligen ingen självkritik.

Redan för åtta år sedan reagerade Gunvor och hennes man mot den osunda maktstruktur som byggdes upp och där Åsa Waldau var den drivande kraften.

– Allt skulle styras uppifrån, till och med hur alla skulle ha det i de smågrupper som samlades i hemmen.

”Arrangerade äktenskap”

Tv-intervjun såg Gunvor tillsammans med Diana Jansson, som år 2000 under mycket dramatiska förhållanden flydde från Knutby och ett av de arrangerade äktenskap, som Åsa Waldau i intervjun med Stina Lundberg Dabrowski sa sig inte veta någonting om.

– Allt beror naturligtvis hur man definierar begreppet ”arrangerade äktenskap”. Till mig sa Åsa Waldau att det var Guds vilja att jag skulle gifta mig. Om hon i dag vet att hon gjort fel borde hon kunna erkänna det och be om ursäkt.

– Hon anklagade den morddömde pastorn för maktmissbruk, men tycks inte kunna se att hon själv handlat på samma sätt när hon talat om vad Gud sagt att medlemmarna ska göra, säger Gunvor.

Gjorde vad hon kunde

Diana och Gunvor är eniga om att Stina Lundberg Dabrowski gjorde vad hon kunde för att ställa Åsa Waldau mot väggen, och uppskattade att hon talade om att hon tyckte att mycket i Åsas agerande varit konstigt. De tycker att Åsa uppträdde på ett sätt som är typiskt för henne, till exempel hennes sätt att luta sig framåt och se människor in i ögonen när hon sa något viktigt. Men de upplevde också att Åsa Waldau undanhöll sanningen och i vissa fall talade osanning.

– Frågan hur hon fick veta om hammarattacken svarade hon inte på. Hon började i stället tala om att hon fick ta hand om henne, säger Diana. Stina visste för lite, hon skrapade bara på ytan, det finns mer bakom, som inte kom fram på tv.

– Ett annat exempel är att hon i programmet sa att hon från början fascinerades av hur bra allt var och av den kärlek som fanns i församlingen. Men sanningen är att det inte dröjde länge innan hon både inför min man och mig talade mycket nedvärderande om församlingens pastor Kim Wincent. Ett annat område där hon undvek att tala sanning gäller hennes egen uppväxt, säger Gunvor.

Diana tror att de flesta tv-tittarna nog upplevde att programmet var till Åsa Waldaus fördel, att de tycker att hon verkar vara en rätt vanlig och hygglig tjej, som det är synd om. Gunvor vill däremot för sin del gärna tro att tittarna lyckades genomskåda henne.

– Om det funnits anhöriga till medlemmar i församlingen, som inte varit oroliga, tror jag att de är det nu. Och att det inte är någon medlem som lämnat församlingen sedan allt detta hemska hände inger mig verkligen bekymmer.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar