Awakening Europe ställde missionsbefallningen på sin spets

Friends arena hade lagt taket på, men det tycktes inte störa kontakten uppåt för tiotusentals deltagare i Awakening Europe. Frågan är om något lag någonsin intagit denna spelplan lika segervisst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förväntan på gudsnärvaro var milt sagt påtaglig bland dem vi pratade med i de ringlande köerna i utanför nationalarenan. Många hade rest långt, en hel del hade korsat nationsgränser. Åtskilliga norrmän och danskar och mer än 1 000 tyskar var på plats. Ett gäng finländare hade chartrat hela Silja Symphony och passade på att ordna lovsångskonsert i fartygets nattklubb.

Awakening Europe och Godfest ministries ska ses som ett kristet svar på den sekularisering som tagit ett hårt grepp om Europa. Organisationen bildades 2014 på initiativ av Ben Fitzgerald, evangelist i Bethel Church i Redding, Kalifornien, men född i Australien. I fjol arrangerades en snarlik jättesamling i Nürnberg där budskapet om Jesus fick ljuda från Hitlers gamla talartribun. Den här gången hade Skandinavien och Stockholm högsta prioritet. Nästa år är det dags för Prag.

60-tal församlingar bakom arrangemanget

Ett 60-tal församlingar, de flesta i Sverige och Finland, har aktivt ställt sig bakom arrangemanget, men utan tvivel var besöksunderlaget åtskilligt bredare. Kristen enhet är något arrangörerna gång på gång betonar vikten av.

Frågan är hur man bäst beskriver en intensiv helg som den i Friends arena. Budskapet på ljusbanderollen som kantar avsatsen mellan första och andra läktaren på arenan hjälper oss att ringa in vad det handlar om. ”Disturb the normal” (rubba det normala) och ”100 million souls” (100 miljoner själar) är två målsättningar som sätter agendan för Awakening Europe. Ingen blygsam vision för ett Europa med drygt 743 miljoner invånare. Och eftersom det övergripande målet är att bryta sekulariseringen och föra människor in i en relation med Jesus Kristus handlar det mesta som sker dessa tre dagar om omvändelse. Men inte bara för den som aldrig tidigare bekänt sig som kristen. Alla behöver omvända sig, hela tiden.

– Omvändelse är inte en engångssak, det är en livsstil, förklarar Todd White i lördagskvällens predikan.

Fast det är snarare ett långt personligt vittnesbörd. En färgstark berättelse om Todds resa från becksvart mörker till Guds renande ljus. Ungefär samma sak som publiken fick höra om kvällen före när Ben Fitzgerald delade sitt livs historia och dessutom hade med sig sju vänner som alla kortfattat berättar hur deras tillvaro förvandlats. Olika grader av hopplöshet orsakade av depression, alkohol, droger, sexmissbruk, sorg, besvikelser, självmordstankar, spelbegär och bitterhet sopades undan och ersattes av ett sprudlande liv när de väl bjudit in Jesus i sina liv.

Budskapet är glasklart: Det är så här Gud jobbar.

Levande bevis

Todd White och Ben Fitzgerald verkar dessutom ha varit två sällsynt usla människor. För femton år sedan var båda nerknarkade vrak som lurade allt och alla. Ändå står de här i dag. Som ett levande bevis på att erbjudandet att byta liv faktiskt fungerar.

– När jag var tio år gammal hittade jag min pappa som begått självmord. Därefter vände jag Gud ryggen – som om det var hans fel, berättar Ben Fitzgerald.

Vändpunkten kom klockan fyra en morgon för 14 år sedan när han letade efter sin knarklangare, men lägenheten var tom.

– Plötsligt hörde jag den vänligaste röst jag någon sin hört: ”Ben, jag älskar dig. Jag vet vem, du är”.

Det fanns ingen annan i rummet. Till sist förstod Ben att det var Guds röst.

Todd blev beskjuten på tre meters håll i en knarkuppgörelse men varken han eller bilen blev träffad. På väg från platsen hörde han en röst som sa: ”Jag tog de där kulorna för dig”.

Världsevangelister

I dag är både Todd och Ben evangelister med hela världen som arbetsfält. Deras tidigare nederlag är plötsligt en betydande del av deras förtroendekapital. Deras liv pekar på att Guds kraft är på riktigt och att Jesus fortsätter i samma stil som när han gick omkring på jorden, att ta sig an dem som ingen annan bryr sig om. De som för länge sedan förlorat hoppet om en framtid.

Evangelisterna har ett enkelt språk och vardagliga bilder. Det märks redan på presskonferensen inför Awakening. När ledningsgruppen får frågan vad de menar med ”död religion” svarar Ben att det är när man bekänner en sak i kyrkan på söndagen och gör nåt helt annat på jobbet på måndagen. Eller som att ha en fru på andra sidan jordklotet som man aldrig träffar.

Ett stort område på Friends innerplan är avsatt för dem som söker förbön. Scenen avdelar arenan så att ungefär halva utrymmet används och strax intill det inhägnade böneområdet finns en liten scen uppbyggd. Dit tar sig predikanten när inbjudan gått ut till frälsning och så ber han för alla som kommit. Todd White faller ner på knä och då gör de frälsningssökande likadant.

Delade ut gratisbiljetter

Ju längre Awakening pågår desto mer folk tycks hitta till arenan. På lördagens eftermiddag är det först undervisning i evangelisation och sedan åker alla som vill ut till ett trettiotal platser på stan och delar ut tusentals gratisbiljetter till kvällens gudstjänst. Plötsligt börjar även andra läktaren fyllas med folk.

Jag pratar med en ung bibelskoleelev som varit med vid Plattan och pratat med människor om Jesus. Ögonen lyser. Han är upprymd. Det här hade han aldrig vågat för ett halvår sedan. Men nu!

"Mäktigaste helgen någonsin!", recenserar förre Kartellet-rapparen Sebastian Stakset på Instagram och utropar: "Jesus jag älskar dig!" På sociala medier är flödet från Awakening omfattande, inte minst tack vare att sex kristna tv-kanaler direktsänder från Friends.

Precis som när det är fotbollsmatch kan man köpa korv och kaffe och annan förtäring inne på arenan. Chokladhjulet däremot har bommat igen och i stället trängs olika utställare i gångarna. Det är alltifrån bibelskolor och missionsorganisationer till Awakenings egen försäljning av tröjor och annat. Till exempel finns T-shirts med troshjältar som Smith Wigglesworth och John Wesley.

Vill vara med och skriva historien

Men Awakening-folket nöjer sig inte med att blicka bakåt på historien. De vill vara med och skriva den.

Paul Manwaring, en av Bens sju kompisar, talar entusiastiskt om 2000-talets enorma möjligheter. Han uppmanar alla som bär på en kreativ gåva att sträcka upp sin hand.

– Vi har aldrig sett en tid med större möjlighet att skapa, att vara kreativ. Vänta inte! Invadera Hollywood och Nashville! Du är född för en tid som denna!

Precis som nästan allt som sker denna helg handlar det om att skapa nya möjligheter att göra Jesus känd och älskad. Det är som att Awakening Europe hela tiden ställer missionsbefallningen på sin spets.

Ben Fitzgeralds avslutningsord möts av ett rungande jubel:

– Det finns en ny kung i Europa: Jesus!

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.