Barnflickan: Gud hade andra regler för Helge

Under förhandlingarna i tingsrätten grät barnflickan förtvivlat. Under gårdagens förhör i hovrätten var hon mer samlad.
– Det var snurrigt. Jag levde i en knäpp värld.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Än en gång fick barnflickan berätta hur hon kom till Knutby och hur hennes förhållande med Helge Fossmo utvecklades. Hon förbryllades över hur det kunde vara rätt för dem att ha ett förhållande, men accepterade Fossmos förklaringar om att deras relation inte var otrohet, utan en kraft i den andliga striden.

– Helge förklarade att ibland går Gud emot sitt ord. Gud har regler, men i Helges värld fanns det alltid undantag.

Helge Fossmo tilläts närvara vid förhören och ägnade större delen av tiden åt att ta anteckningar.

Svårt att berätta

Barnflickan återkom flera gånger till hur dåligt hon mått de sista åren i Knutby och hur ”sjukt” allting som hände då låter nu.

– I början av 2002 började min dal av mörker. Först var det kärlek sen blev jag en vidrig människa i Helges ögon. Ändå skulle jag vara kvar i hans sovrum och ha en sexuell relation med honom. Han sa att han hade en frihet från Gud till sexuell njutning.

Hon talade lugnt utan att staka sig eller falla i gråt. Men hon tycker fortfarande det är svårt att prata om det som hände, känslomässigt kan hon fortfarande inte helt förstå vad hon gjort.

– Det kanske låter lätt att berätta så här, men det är det inte.

Även Daniel Linde, som skottskadades, förhördes i går. Uppenbart plågad svarade han på Fossmos advokats frågor om sin egen relation till Fossmo och hur han fick kännedom om sin hustrus affär med Fossmo. Vintern och våren har varit tunga för Linde och han minns inte allt i detalj. Fossmos svek har tagit honom hårt.

– Min bild av Helge var att han var en man av sanning. I stället försökte han ta allt jag äger och har, inklusive mitt liv.

”Han förvärrade situationen”

I dag håller han Fossmo delvis skyldig för att hans äktenskap hamnade i kris.

– Han förvärrade i alla fall situationen. Under alla år hackade han på mitt äktenskap.

Märkbart irriterad fick Linde också svara på frågor om församlingskulturen, bland annat påståendena om arrangerade äktenskap.

– Jag är oerhört kränkt av spekulationerna om att mitt eget äktenskap skulle vara arrangerat. Nu har jag frågat varenda människa i församlingen om deras äktenskap och inget har varit arrangerat. Vi håller inte på med sådant.

Önskemål från polisen

Än en gång fick han förklara hur det kom sig att tio församlingsmedlemmar infann sig hos polisen samma dag för att avlägga nya vittnesmål. En slump, förklarar Linde. Han samåkte med Patrik Waldau eftersom han var i för dålig form för att åka på egen hand.

Åklagare Elin Blank kommenterade också den omdiskuterade dagen.

– Kenneth Ågren som ledde arbetet blev kontaktad av Kim Wincent för att fler ville vittna. Det var ett önskemål från polisen att de skulle komma in samtidigt för att spara tid.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar