Barnmorskan Linda Steen överklagar domen

Nyköpings tingsrätt fick inte säga sista ordet. Barnmorskan Linda Steen, som nekades rätten till samvetsfrihet, är villig att ta fallet vidare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tingsrätten gick på Sörmlands landstings linje och barnmorskan Linda Steen som vägrade utföra aborter förlorade skadeståndsmålet. Nu överklagar hon domen till Arbetsdomstolen, skriver Södermanlands Nyheter.

Hon hade stämt landstiget bland annat med hänvisning till att hon inte kunde medverka vid aborter på grund av sin kristna tro, och ville som barnmorska ha samvetsfrihet.

Nyköpings tingsrätt ansåg dock att det inte är fel av landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska medverka vid abort och avslog skadeståndskraven på 80 000 kronor. I stället dömdes Linda Steen att betala 1,2 miljoner kronor till Sörmlands landsting för rättegångskostnaderna.

En insamling har dragit igång för att kunna täcka kostnaderna.

- I Norge har man lyckats samla in ungefär 150 000 kronor och i Sverige tror jag 200 000, säger Linda Steen till Södermanlands Nyheter.

Linda Steen är det andra uppmärksammade fallet som går via domstolssystemet för att få samvetsfrihet. Även barnmorskan Ellinor Grimmark har stämt ett landsting, och även i hennes fall har domstolen sagt nej till samvetsfrihet. Hon har också drivit sitt fall vidare, och i slutet av januari kommer det att tas upp i Arbetsdomstolen.

/TT och Jacob Zetterman

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar