”Befria oss från kommunismens klor”

Inför valet i Venezuela förkastade den katolska biskopskonferensen president Maduros initiativ. I söndags sa jesuitprästen och rektorn José Virtuoso att landet vaknat upp som en diktatur.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I söndags morse gick Venezuelas biskopskonferens ut på Twitter med en bild på jungfru Maria, Venezuelas flagga och ett meddelande formulerat som en bön till ”Venezuelas beskyddarinna” om att befria hemlandet från kommunismens och socialismens klor, uppger ACI Prensa.

Meddelandet på Twitter kom några dagar efter att biskopskonferensen officiellt gått ut och förkastat president Maduros initiativ att utlysa val för att tillsätta en författningsförsamling som skulle ha rätt att skriva om grundlagen.

”... detta initiativ strider mot grundlagen, men är också onödigt, obekvämt och skadligt för det venezuelanska folket. ... Det kommer inte att lösa utan förvärra de aktuella problemen med de höga levnadskostnaderna, brist på mat och medicin som folket lider av. Och det kommer att fördjupa och förvärra den politiska krisen”, skriver biskopskonferensen i sitt uttalande.

En sorgens dag

José Virtuoso, jesuitpräst och rektor på det katolska universitetet Andrés Bellom, är en av Venezuelas mest respekterade röster i den allmänna opinionen. För nyhetssajten El tiempo beskriver han valdagen som en sorgens dag:

– Denna dag kommer att bli ihågkommen som den sorgligaste i det här landets politiska historia på åtminstone 50 år. Man har gjort en kupp mot demokratin, trots att majoriteten av invånarna har bett och krävt att man ska stoppa denna åtgärd, säger José Virtuoso som svar på kommentaren att regeringen officiellt gått ut med att valdeltagandet varit högt och att valet skett fredligt.

Enligt regeringen låg valdeltagandet på 41,5 procent. President Maduro har i ett tal kallat röstdeltagandet det högsta i revolutionens historia. Huruvida siffror stämmer eller inte är dock oklart. Presidenten Maduro har utlyst valet som en seger, men oppositionen, som i protest vägrat delta, har kallat resultatet för en bluff och har uppmanat till nya protester, skriver TT. Enligt tidningen El País menar oppositionen att så få som 12 procent av befolkningen verkligen gått till omröstning.

Utökar presidentens makt

Efter det nya valet vill president Maduro skriva om grundlagen så att hans eget parti, som är minoritet i parlamentet, ska ha större befogenhet att styra över landet och få kontroll över den ekonomiska krisen som landet befinner sig i. Något som upprört många.

– Vi vaknar upp till en diktatur, säger jesuitprästen José Virtuoso, till El tiempo.

– Vi vaknar med en majoritet som är ännu mer emot regeringen, en stor majoritet som är villig att fortsätta kämpa och en grupp som sitter vid makten som kommer tro att de har mer politisk kontroll – fast det inte är så.

Bönemarsch

Redan i april samlades pastorer och kristna från olika samfund i en gemensam bönemarsch för landet där de bad om Guds ingripande.

– Alla vi kristna tillsammans vill skicka ett meddelande till landet, oavsett om ni stödjer oppositionen eller regeringen: Jesus är herre över Venezuela, sa då pastor Ignacio Yllaramendi.

Starka reaktioner

Biskopskonferensens twittermeddelande om bön mot kommunismen och socialismen har delats över 4 100 gånger. Kommentarsfälten har fyllts med inlägg. Många instämmer med ett ”Amen”, medan andra protesterar högljutt.

”Vilken fruktansvärd rubbad attityd ni har. Ni är pinsamma. Ni borde säga upp er, ni är ovärdiga inför Gud”, lyder en av de kritiska kommentarerna. ”Jesus var den första socialisten med en lära av jämlikhet och fred för vi är alla lika inför Gud, eller hur?”, lyder en annan.

Fakta:

Fakta: Många döda under valdagen

Till följd av stora ekonomiska och politiska problem har en stor våldsvåg med upplopp och kraftiga protester pågått i Venezuela under våren. Under protesterna har mer än 110 människor blivit dödade. Även våldet under valdagen ska ha orsakat minst tio dödsoffer, varav två politiker och två minderåriga, uppger flera medier.

Jesuitprästen och rektorn José Virtuoso.

Jesuitprästen och rektorn José Virtuoso.

Foto: Youtube
[x]
Foto: Ariana Cubillos