Birgitta Ohlsson (L): Jag kandiderar till partiledarposten

Jonas Andersson, ordförande i Liberalerna Västsverige: ”Det är bara en fråga där de tycker olika, och det är frågan om religiösa friskolor”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det blir partiledarstrid i Liberalerna, sedan den färgstarka politikern Birgitta Ohlsson valt att gå ut öppet med att hon kandiderar till partiledarposten.

Hon meddelade detta i direktsändning då hon intervjuades i Aktuellt, och själva partiledarstriden kommer att avgöras på Liberalernas landsmöte i höst.

Liberalerna i Västsveriges ordförande Jonas Andersson tycker inte att den sakpolitiska skillnaden är så stor mellan Jan Björklund och Birgitta Olsson.

– Det är bara en fråga där de tycker olika som politiker och det är frågan om religiösa friskolor, där Birgitta tycker att det är viktigt att man också får starta nya religiösa friskolor, säger han till TT.

Valde gå emot partiet

Att Birgitta Ohlsson har en annan åsikt än partiet blev tydligt då Liberalerna skulle kommunicera ut sin nya linje om att förbjuda nya religiösa friskolor. De valde att göra det på debattplats i Dagens Nyheter. Den första som valde att replikera och kritisera utspelet var partikamraten Birgitta Ohlsson, ett utspel som väckte stor uppmärksamhet då hon så tydligt gick emot partilinjen.

Religionsfrihet viktigt

Även Jakob Olofsgård, aktiv i Jönköping, valde att lyfta fram skillnaden i synen på religion mellan Björklund och Ohlsson då han intervjuades i tidningen Dagen, där han berättade att han ville se Birgitta Ohlsson som ny partiledare.

– För min del är religionsfriheten en av de viktigaste delarna av liberalismen, allas rätt till att tro på vad de vill, och när det gäller religionsfrihet är Birgitta Olsson mycket tydligare. Hon har inte beröringsskräck för religion, sa han, strax innan det blev känt att Birgitta Ohlsson kandiderar som ny partiledare.

Debatt