Biskop Jackelén: Jag känner mig väldigt glad och omtumlad

Det behövdes inte en andra valomgång. I går valdes Antje Jackelén med bred marginal till Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop. – Jag känner mig väldigt glad och omtumlad, säger hon till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Antje Jackelén fick 51 procent av rösterna i nomineringsvalet tidigare i höst. Men när den första valomgången genomfördes på tisdagen valde ännu fler, 56 procent, av elektorerna att lägga sin röst på Lundbiskopen. Därmed infriade hon också favoritskapet som hon har burit under en längre tid.

– Det är klart att det har funnits en viss spänning. Precis som inom sporten är det en extra press på den som har favoritrollen, säger hon.

Vill inte tala om revansch

Efter utfrågningen av ärkebiskopskandidaterna den 1 oktober har mycket av skriverierna handlat om kandidaternas svar kring några teologiska frågor. Antje Jackelén har framför allt hamnat i skottgluggen, men trots den övertygande segern i valet vill hon inte tala om revansch.

– Det vore att ta i. Men det är klart att det är skönt att känna ett så pass starkt stöd. Jag känner mig lite stolt över kyrkan som har lyckats ena sig så kraftfullt kring en kandidat redan i första valomgången.

Vad säger du om den senaste tidens skriverier?

– Det positiva är att dagstidningar ställer teologiska frågor. Sedan tycker jag att jag har blivit felciterad på vissa håll, men det har också gett mig möjlighet att förtydliga vissa saker. I dag har jag till exempel fått frågor om jag är otydlig.

Själv menar hon att debattörer har efterfrågat svar av typen ja eller nej, men att det inte alltid är så enkelt.

”Vill vara lyhörd och empatisk”

På gårdagens presskonferens fick Antje Jackelén frågan om hon är förvånad över utnämnandet till ärkebiskop. Hon svarade då att det har funnits kvinnliga präster i Svenska kyrkan i mer än 50 år och att många nog också känner att det är ganska naturligt med en kvinnlig ärkebiskop nu.

Frågan om åsiktsskillnaderna inom Svenska kyrkan kom också upp. Antje Jackelén ville inte kalla det för en splittring, men höll med om att skillnaderna är stora.

– Jag ska inte sticka under stolen med att det är utmanande ­ibland, inte minst med tanke på att ärkebiskopen ska vara en enande kraft. Jag vill vara en lyhörd och empatisk ärkebiskop som samtidigt också är tydlig i kommunikationen.

Anders Wejryd har bara gott att säga om sin efterträdare. Han konstaterar att Antje Jackelén är en ”kompetent och begåvad person” för vem ”Jesus betyder mycket”. Han gratulerar även Antje – och Svenska kyrkan – till valresultatet:

– Det måste vara härligt att få så brett stöd. Nu vet alla vad som gäller.

Mitt i glädjen konstaterade Antje Jackelén att det är med ett visst vemod som hon nu kommer att lämna Lunds stift. Samtidigt säger hon att hon tar med sig mycket erfarenhet från sin biskopstid.

– Jag har lärt mig mycket här. Bland annat att det finns stora förväntningar på kyrkan bland människor. Tyvärr finns det också oerhört stora utmaningar, till exempel är kunskapen om religion i allmänhet och kristen tro i synnerhet bristande.

Tillträder den 15 juni

Om åtta månader, den 15 juni, överlämnar Anders Wejryd ärkebiskopsstaven till Antje Jackelén. Lundbiskopen uttryckte flera gånger under presskonferensen en tacksamhet över att hon dels hinner förbereda sig inför sin nya roll – dels att hon inte behöver lämna Lund omedelbart.

Hur kommer du att fira utnämnandet?

– Genom att prata med journalister (skratt). När spänningen har lagt sig blir det nog bara skönt att sjunka ned i soffan.

Fakta:

  • Fakta: Antje Jackelén
  • Antje Jackelén föddes i Tyskland 1955. Hon studerade teologi vid universitetet i Tübingen i sydvästra Tyskland in­nan hon flyttade till Sverige. Hon tog sin teologie kandidatexamen i Uppsala 1979 och prästvigdes i Stockholms stift året därpå.
  • Under 1980- och 1990-talen arbetade hon som kyrkoadjunkt och komminister i Stockholms och Lunds stift innan hon började sin forskarutbildning. Hon blev teologie doktor i Lund 1999 och flyttade sedan till USA, där hon var verksam som lärare och forskare vid Lutheran School of Theology i Chicago.
  • Hon återvände till Sverige sedan hon 2006 valts till biskop i Lunds stift. Hon biskopsvigdes 2007.
  • Antje Jackelén är gift med Heinz och har två barn och två barnbarn.
Debatt