Biskop med lyxvanor avstängd


Räkenskapens tid är inne för den omstridde biskopen av Limburg i Tyskland. Vatikanen har stängt av honom från ämbetet, medan hans utlägg synas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Franz-Peter Tebartz-van Elst har fått öknamnet "blingbiskopen" för sina luxuösa vanor. Från flera håll har det rests krav på hans avgång, men Vatikanen nöjde sig på onsdagen med ett beslut om avstängning. Någon tidsgräns angavs inte, men det pågår en granskning av bokföringen i Limburg och vad biskopen har för ansvar för stiftets kostnader.

Beslutet meddelades två dagar efter det att den 53-årige biskopen träffat påven Franciskus, känd för att ha spartanska vanor. Sedan Franciskus tillträdde har han både i ord och handling – som föredöme – signalerat att företrädare för katolska kyrkan förväntas leva ett anspråkslöst liv.

När biskopen av Limburg flög till Rom för att förklara sig gjorde han resan med lågprisbolag. Bland kritiken mot honom förekommer annars en resa i affärsklass till Indien och en ny tjänstebostad för omkring 2,9 miljoner euro (drygt 25 miljoner kronor) med storslagen matsal och ett badkar för 15 000 euro. Utläggen har bekostats med medel som kyrkan får ta in genom beskattning.

Bostaden ingår i ett stort byggprojekt med museum och möteslokaler som godkändes av biskopens företrädare, men de beräknade totalkostnaderna på 5,5 miljoner euro rapporteras ha svällt till 31 miljoner euro.