Biskop och advokat kritiserar Migrationsverkets ”kristendomsprov”

Migrationsverkets frågor till asylsökande om deras tro kritiseras nu från flera håll. – Det är dags för Sveriges kristna råd att återuppta ett förnyat samtal, skriver Hans-Erik Nordin, biskop emeritus i Strängnäs, på Twitter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Migrationsverket ställer svåra kunskapsfrågor till asylsökande som lämnat sin tro för att bli kristna, skriver SVT (13 maj).

SVT har tagit del av asylbeslut från Migrationsverket, och pratat med flera advokater, som talar om de intervjuer verket gör som "husförhörsliknande" frågor.

"Är fruktansvärt"

En av dem, advokaten Serpil Güngör, säger:

– Jag tycker det här är fruktansvärt. Jag har flera gånger avbrutit handläggare som ställer de här frågorna för att de inte är relevanta och alldeles för komplicerade.

Fick frågan om hur många delar i NT

Det har bland annat handlat om frågor som rör hur många delar Nya testamentet består av och vad som skiljer ortodox och protestantisk kyrka åt.

En diakon i Svenska kyrkan som vill vara anonym, säger till SVT att hon har arbetat med asylsökande som vill bli kristna i många år.

– Det är absolut inte kunskapen om Gud som avgör ens tro, säger hon.

Rättschef: Ett rimligt krav att ha viss kunskap

Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket säger till SVT att frågorna "utgör en del av den sammanvägda bedömningen".

– Det finns rimliga krav på att den sökande ska ha en viss kunskap utifrån vad den har berättat om hur denne har tillgodogjort sig kunskap i Bibeln, säger han.

Biskop: Vilken kunskap har Migrationsverket?

SVT:s artikel har väckt uppmärksamhet i sociala medier. Hans-Erik Nordin, biskop emeritus i Strängnäs, hör till dem som kommenterat artikeln.

– Vilken kunskapssyn har Migrationsverket om religion och tro? Dags för SKR (Sveriges kristna råd, reds anmärkning) att återuppta ett förnyat samtal, skriver han.

Läs fler artiklar om Migrationsverkets kristendomsprov

Alla tidigare artiklar