Biskop Sören Dalevi: Gör bra skolavslutningar i kyrkan för barnens skull

Lägg ner tid på skolavslutningarna för barnens skull. Den uppmaningen till församlingarna i Svenska kyrkan kommer från Sören Dalevi, biskop i Karlstad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Frågan om skolavslutningar i kyrkan brukar vara aktuell så här års. Debatten har emellanåt varit ganska hätsk och många präster och pastorer vet inte hur de ska ställa sig.

Nu ger sig biskop Sören Dalevi in i diskussionen. I en krönika i Kyrkans tidning argumenterar han för varför kyrkor är en naturlig plats att hålla skolavslutningar i.

"Barn har rätt till religion"

Han menar att barn dels har rätt att få del av religion, dels av det kulturarv som kyrkorummen faktiskt är.

"Det finns 3 400 kyrkorum i Sverige. Av dem anses nästan 3 000 vara kulturminnesvärda. Dessa kyrkor bär på en unik del av det svenska kulturarvet" skriver han.

De präster som tvekar inför att upplåta sina kyrkor för skolavslutningar av rädsla för att göra fel eller säga för mycket, vill han ge råg i ryggen.

"Gör det bra för barnens skull"

Sören Dalevi skriver vidare: "Hur ofta fyller vi kyrkorna med barn och ungdomar på samma sätt som vi gör vid skolavslutningar? Låt därför skolavslutningen utmärkas av ett gediget samarbete mellan flera olika yrkeskategorier - mellan präst, kantor och pedagog, men också med rektor, elever och lärare. Låt oss göra bra skolavslutningar - för barnens skull".

 

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar