Biskopar kräver humanare flyktinglagar inom EU

Italienska biskopar kräver en ny flyktingpolitik i Europa såväl som sitt eget land.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Katolska magasinet Signum rapporterar via sin hemsida att biskoparna i provinsen Ligurien i nordvästra Italien kräver att lagstiftningen gällande mottagandet av asylsökande ändras så att "den har integration som ett verkligt mål".

Enligt italienska nyhetsbyrån SIR finns även kardinal Angelo Bagnasco, med bland undertecknarna. Han är ärkebiskop av Genua och ordförande i den italienska biskopskonferensen.

Biskoparnas kallar sitt dokument "Flyktingar är ett tecken från Gud, som talar till sin kyrka". I sin skrivelse riktar de skarp kritik mot politikerna som de menar har ansvar för den höga ungdomsarbetslösheten i Italien. Biskoparna kräver en politik som gör det möjligt att både lösa ungdomarnas och flyktingarnas problem. Den nuvarande politiken bara skärper motsättningarna, anser de.

I dokumentet tar biskoparna också parti för de räddningsinsatser som gjorts för flyende på Medelhavet. Ställningstagandet kommer som ett svar på en flera månader lång debatt som rasat i Italien där hjälporganisationer anklagats för att indirekt understödja människosmugglarnas affärsmodeller med sina insatser.