Biskopar uppmanar till förbön och klockringning

Inför den humanitära katastrof som pågår i Aleppo och Syrien uppmanar flera svenska biskopar till bön och klockringning för Syriens folk – och Aleppo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Klockan 18.00 varje lördag när kyrkklockorna ringer in helgen, då ber jag var och en att stanna upp och tänka på Syriens folk och Aleppo. Be för fred i Syrien och försoning i Mellanöstern, säger Västerås biskop Mikael Mogren som också föreslår att bönen speciellt knyts till klockringningen i kyrkorna. På så sätt formas en bönekedja.

Biskopen kommer även att uppmana alla stiftets församlingar att kommande söndag, den 23 oktober, särskilt be för och lyfta fram situationen i Aleppo vid sina gudstjänster. Det är dagen före FN-dagen.

Samtidigt uppmuntrar Växjö stifts biskop Fredrik Modéus församlingarna i stiftet att ringa i kyrkklockorna fram till FN-dagen den 24 oktober.

Utifrån varje församlings förutsättning, och efter kyrkoherdes beslut, vill biskopen peka på möjligheten att låta kyrkklockor i Växjö stift ringa. Ljudet ska verka som en påminnelse om den fruktansvärda situationen för folket i Aleppo och på andra platser i Syrien.

– Som många andra blir jag förtvivlad när jag tar del av nyhetsrapportering och berättelser om situationen i Aleppo och andra platser i Syrien: barnens uppväxtmiljö, sjukhusens omöjliga arbetssituationer, oskyldiga civila som drabbas. När vanmakten är som störst är det viktigt att samlas i bön, säger biskop Fredrik Modéus.

Med start i dag – och fram till på fredag – kommer även kyrkklockorna i Uppsala domkyrka att ringa klockan 17.00 för att uppmärksamma situationen i Aleppo och andra krigsdrabbade platser i Syrien. Detta skrev Dagen om förra veckan.

I Finland pågår också just nu en liknande manifestation, där 108 kyrkor har anslutit sig till kyrkringskampanjen.

Kyrkan har också tagit initiativ till en webbplats dit kyrkor i andra länder kan ansluta sig för att visa sitt stöd för Syrien. Över 230 kyrkor har anmält att de tänker ringa i kyrkklockorna. Utöver Uppsala domkyrka finns bland annat flera kyrkor i Stockholms stift samt Visby domkyrka med på listan.