Biskoparna redo att lägga veto mot Löfvens krav om samkönade vigslar

Nyligen gick statsminister Stefan Löfven ut med att präster i Svenska kyrkan måste viga homosexuella, även om de inte vill. Lunds biskop Johan Tyrberg svarar att biskoparna kommer att stoppa förslaget.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Frågan om vigseltvång har seglat upp som en het fråga i det stundande kyrkovalet, sedan Stefan Löfven i en uppmärksammad intervju i Kyrkans Tidning ansåg att inte präster ska kunna vägra att viga ett samkönat par.

Men Socialdemokraterna är inte ensamma om att driva frågan, även FiSK (Fria liberaler i Svenska kyrkan) och Öppen kyrka anser att en präst måste viga samkönade. Det gäller även om det går emot prästens teologiska övertygelse.

Präster kan inte tvingas viga

2009 beslutade Svenska kyrkan att samkönade får vigas, men beslutet innebar också att präster som inte vill viga dessa par inte kan tvingas till det. Rätten att vägra att viga ett par gäller alla vigslar, inte bara samkönade.

De kyrkopolitiker som vill införa ett vigseltvång för samtliga präster i kyrkan har en rejäl uppförsbacke, även om de har statsministerns mandat i ryggen.

Mot sig har de inte bara andra kyrkopolitiska grupper, utan även biskoparna.

"Olämpligt beslut - inte förenligt med vår lära"

Johan Tyrberg är biskop i Lunds stift, och säger att möjligheterna är små för kyrkopolitiker att driva igenom den här frågan.

98300.jpg– Svenska kyrkan styrs av kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutande organ. Frågan var uppe redan i höstas, och då uttalade sig Svenska kyrkans läronämnd om att det beslutet inte är lämpligt och inte förenligt med vår kyrkas lära, säger han till Dagen.

Läs också: S: Vi kan inte ha anställda som inte vill viga homosexuella
 

Sa nej till tvång om att viga samkönade

Läronämnden är ett organ som prövar alla förslag från kyrkomötet, utifrån kyrkans teologiska utgångspunkt, och kan sätta stopp för kyrkopolitikers förslag. När förslaget om att präster måste viga samkönade par presenterades sa exempelvis nämnden nej.

Johan Tyrberg säger att det ändå går att driva frågan i kyrkovalet.

– Vi har åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Men läronämnden har markerat att det förslaget inte går att förena med vår episkopala kyrka.

Kan kyrkopolitikerna ändå på något sätt driva igenom ett sådant förslag?

– När läronämnden gjort ett sådant här yttrande kan biskopsmötet göra en markering, det kallas en särskild beslutsordning, och det fungerar ungefär som ett veto, säger Johan Tyrberg.

Biskopar kan lägga in veto

Om biskoparna skulle lägga ett sådant veto får inte kyrkomötet besluta i frågan inom den innevarande mandatperioden, som är fyra år.

– Det måste vara ett val emellan, och efter det valet får kyrkomötet väcka frågan på nytt, men då måste beslutet ha 75 procents majoritet för att beslutet ska gå igenom, säger Johan Tyrberg.

Kan bli överkörda av kyrkopolitiker - men tar tid

Kyrkopolitikerna kan alltså köra över biskoparna, men det tar många år, och det måste råda nästintill konsensus.

Johan Tyrberg berättar att frågan om att tvinga präster att viga samkönade par har varit uppe på biskopsmötet, och att de har kommit överens om att om kyrkomötet skulle driva igenom ett beslut så lägger de in sitt veto.

Vad säger du om att statsministern lägger sig i en teologisk fråga i kyrkan?

– Det är tydligen viktigt för honom att säga det. Och han har yttrandefrihet, men som biskop säger jag att det är jag som biskop som väljer vem som ska bli präst i Svenska kyrkan, säger Johan Tyrberg.