Bombdåd mitt i kyrka i Kairo dödade minst 24

Minst 24 personer dödades i söndags då en bomb briserade mitt under en gudstjänst i Egyptens huvudstad Kairo. Det är ett attentat riktat mot själva hjärtat av den koptiska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kvinnors skrik skär genom kyrkrummet, där en amatörfotograf fångar in scenen som utspelar sig strax efter att bomben har briserat, mitt bland gudstjänstbesökare. Bänkarna är i oordning, flera skadade sitter fortfarande kvar i väntan på hjälp, mitt i bråten finns glassplitter och blod.

De tragiska scenerna utspelade sig i en kyrka precis bredvid den stora St Markus-katedralen, den koptiska kyrkans högkvarter.

– Jag såg en kvinna utan huvud som bars iväg, säger ett ögonvittne till nyhetsbyrån AP.

– Det fanns barn. Vad har de gjort för att förtjäna det här? Jag önskar att jag hade dött med dem i stället för att behöva se det här, säger kvinnan.

Kyrkans högsäte

I det större komplex där kyrkan som drabbats är belägen har även kopternas ledare, påve Tawadros II, sitt residens. Platsen är alltså själva hjärtat av den koptiska kyrkan, och kan jämföras med att ett terrorattentat skulle ha riktats mot Uppsala domkyrka, Vatikanen eller något annat kyrkligt högsäte.

Bomben exploderade i en avdelning av kyrkan som främst var avsedd för kvinnor, och kvinnor och barn är också majoriteten av dödsoffren.

I måndags, dagen efter dådet, gick Egyptens president, Abdel Fattah al-Sisi, ut med uppgiften om att det var en självmordsbombare utlöste bomben.

– Sedan igår har polisen samlat ihop de utspridda delarna av Magmoud Shafiq Mohamed Mostafa, sa president Sisi i ett tv-uttalande.

Han berättade att fyra andra människor arresterats för inblandning i dådet, där en av de inblandade ska ha varit en kvinna. Ytterligare två personer jagas.

Presidentens utspel kom i ett tv-framträdande, där både kristna och muslimska ledare fanns på plats, inklusive påve Tawadros II.

I sitt tal betonade den egyptiske presidenten budskapet som myndigheterna år efter år försökt pränta in, att såväl kristna som muslimer är lika goda egyptier, samt att problemet är de radikala jihadisterna som inte kan acceptera denna religiösa sam­existens.

Strax efter attacken utlyste också presidenten en tre dagar lång nationell sorgetid.

Ingen tagit på sig

I skrivande stund har ingen tagit på sig attacken mot kyrkan, men de som pekats ut är den egyptiska grenen av Islamiska staten, som fått ett fotfäste på ­Sinaihalvön. Därifrån bedriver de ett lågintensivt krig mot statsmakten, och senast i fredags dödades sex egyptiska polismän i ett terrordåd.

Men trots att radikala muslimer slår till mot flera mål, är det tydligt att kristna gång på gång hamnar i skottgluggen. En rad attentat har riktats mot Egyptens kristna de senaste åren, men helgens dåd är ett av de värsta på länge.

Tawadros ledde begravningen

Dagen efter terrordådet höll påve Tawadros II i begravningen av de som dödats. Det ska ha varit en känslofylld och tårögd kyrkoledare, som med huvudet sänkt mot sin stav öppet visade sin sorg mitt bland kistorna.

I sin predikan lyfte han fram martyrskapet, att det är kyrkans öde.

– Vi sörjer djupt över den ondska som härskar i världen, sa Tawadros II till de församlade.

Han riktade också sina ord till förövarna.

– Den som tar ett liv, som är en gudomlig gåva, kommer att möta evig förkastelse.

Lilla Erstagården