Bondevik stoppad på väg till bönefrukost med Trump

Tidigare norska statsministern Kjell Magne Bondevik blev kvarhållen och utfrågad på flygplatsen i Washington när han var på väg till bönefrukosten med president Trump tidigare i veckan.Orsak: för tre år sedan besökte han Iran.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt brittiska The Guardian talade Kjell Magne Bondevik om "chock" efter att ha blivit kvarhållen och utfrågad vid flyplatsen Washington Dulles på grund av sitt besök i Iran för tre år sedan, där han talade vid en konferens för mänskliga rättigheter.

När de amerikanska gränskontrollanterna upptäckte att Bondeviks diplomatpass hade stämplar från Iran hölls han kvar i en timma, trots att hans pass tydligt visade att han är tidigare statsminister i Norge.

– Jag blev förvånad och provocerad. Vilket kommer USA:s rykte bli om detta händer inte bara mig, utan också andra internationella ledare, säger Bondevik till ABC7.

Han var på väg till National Prayer Breakfast, där över 3 000 kristna politiker, jurister, pastorer och näringslivspersoner från hela världen möttes tillsammans med president Donald Trump i torsdags. Bland annat en grupp på tio-talet svenskar.

Kjell Magne Bondevik, tidigare ledare för Kristelig folkeparti, placerades i ett rum på flygplatsen tillsammans med resenärer från Mellanöstern och Afrika som också utsattes för extra granskning.

I 40 minuter fick Bondevik vänta innan han i 20 minuter blev utfrågad om sin resa till Iran. Donald Trump har nyligen gett order om att under 120 dagar stoppa alla resenärer från sju muslim-länder, däribland Iran.

– Naturligtvis förstår jag rädslan för att terrorister ska komma in i landet. Men när de såg att jag har ett diplomat-pass som visar att jag är tidigare statsminister borde det räcka, säger Bondevik till ABC7.

– Det borde vara nog för att förstå att jag inte utgör något hot mot landet och att låta mig gå omedelbart. Men det gjorde de inte, fortsätter han.

Kjell Magne Bondevik uppger att han aldrig tidigare har haft problem att komma in i USA. Angående Trumps nyutfärdade inreseförbud uppgav Bondevik till TV2 Channel att "man inte ska behandla hela etniska grupper på ett sådant sätt".

– Jag måste erkänna att jag fruktar framtiden. Det har skett många framsteg de senaste tio åren, men det här skapar starka skäl till oro, i takt med att vi ser auktoritära ledare kontrollera andra stora länder, säger Bondevik till TV2 Channel.