Bönen viktig när Antje Jackelén möter näthat

Hon hämtar stöd i bön och i familjen. Antje Jackelén berättar för Dagen hur hon hanterar den våg av hat som strömmat mot henne sedan hon utsågs till Svenska kyrkans blivande ärkebiskop.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i slutet av förra veckan som P4 Kristianstad publicerade inslaget om den stora mängden av hatbudskap som riktas mot Antje Jackelén via internet. Tidigare brukade hatfulla budskap dyka upp efter en debattartikel eller i samband med ett offentligt uppträdande. Men sedan ärkebiskopsvalet har dessa budskap blivit vardagsmat. 

Dagen har varit i kontakt med Antje Jackelén som berättar hur det är att ständigt få hat och hot riktat mot sig.  

Hur mycket av det här når dig personligen?

– Jag får en del via twitter, via mejl och brev. Men det mesta ser jag nog inte. Jag har medarbetare som håller ett öga på vad som händer i sociala medier, och de ger mig en viss orientering, säger Antje Jackelén.

Hur mycket tar du åt dig?

– Det är självklart att jag blir berörd. Annars vore jag inte människa. Det gäller att hitta sätt att tackla det här på. Bönen är viktig för mig. Min familj är viktig för mig. Jag har också fått oerhört mycket stöd sedan det här kom upp. Det positiva i det negativa är att det här föder en motreaktion.

Är det några av hoten som du funderat på att anmäla?

– Det ska vi ta och titta närmare på. Men det jag tycker är mest oroväckande är att det här står för en otäck samhällsutveckling, säger Antje Jackelén.

Hon säger att i ett gott samhälle så är allt detta hat oacceptabelt, och menar att de hatfulla budskap som sprids är ett tecken på ett alltmer polariserat samhälle. Men det är också något som kommer som en bi-effekt av sociala medier, där människor anonymt kan slänga ur sig vad som helst.

Gäller att kunna sålla

Som ledare gäller det att kunna sålla i det som skrivs, berättar Antje Jackelén. Å ena sidan gäller det att vara lyhörd för kritik. Samtidigt gäller det att kunna sålla ut illvilliga påhopp från seriösa frågor, och den gränsen är inte alltid så enkel. Men en gyllene regel som borde gälla på internet är det åttonde budordet, ”du skall inte vittna falskt mot din nästa”, hälsar Antje Jackelén. 

Läs fler artiklar om ärkebiskop Antje Jackelén

Alla tidigare artiklar