Böneutrop höjde bostadspriserna i området

Påverkar din tro ditt val av bostad? Forskare har analyserat bostadspriserna i Botkyrka, i Stockholms län, och funnit att sedan moskén började med böneutrop har närliggande områden blivit allt populärare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Sverige finns det bara en plats där det är möjligt att bo nära en moské med böneutrop. Nämligen i Fittja, som ligger i Botkyrka kommun i Stockholms län. Och det kan ha gjort att området blivit extra populärt, tror Ina Blind en av forskarna vid Uppsala Universitet som arbetat med att analysera priserna på bostäder i Fittja kommun. Till Dagens nyheter säger hon att böneutropet kan inom islam vara ett tecken på en livaktig församling.

Institutionen för bostads- och urbanforsking vid Uppsala kommun har analyserat bopriserna i Botkyrka kommun mellan åren 2011 och 2014. I april 2013 fick moskén i Fittja tillåtelse att ljuda det första böneutropet från dess minaret.

– Vår studie visar att bostadsrättspriserna i området har gått upp mer nära moskén än längre ifrån moskén, säger Ina Blind till Dagens nyheter.

Även bopriserna i hela Botkyrka kommun har ökat mest i Stockholm. Något som forskarna menar har med böneutropet att göra.

– Böneutropet kan vara ett tecken på en tolerant och välkomnande kommun. Det ger nog större effekt för kommunen i stort än det faktiska avståndet till moskén.

Hon förklarar att det inte heller finns något som tyder på att flyttmönstren bland inrikesfödda eller utrikesfödda ska ha förändrats efter att moskén börjat med böneutrop. Fler inrikesfödda har inte flyttat ut från området än tidigare, skriver Dagens nyheter.

– De som bott kvar än så länge är nöjda. Har de inte flyttat än kommer de inte att flytta om fler utrikesfödda flyttar in, säger Ina Blind till Dagens nyheter.

Lilla Erstagården