24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Brittisk TV-chef jämförde flyktingar med Jesus

Chefen för BBC:s religionsavdelning, Aaqil Ahmed, har stuckit ut hakan rejält då han jämförde flyktingar som försöker ta sig till Storbritannien med den Heliga familjens flykt från Herodes.

Det var knappast ett okontroversiellt utspel som Aaqil Ahmed gjorde, den förste muslim som fått en chefsposition inom BBC:s religionsbevakning. I franska Calais har flyktingar byggt upp temporära bosättningar, i ett område som fått smeknamnet "djungeln". Tusentals migranter försöker därifrån ta sig vidare till England, vilket skapat stor debatt, och många britter uppmanar politiker att ta till med hårdhandskar för att inte släppa in migranterna i landet.

BBC har varit på plats i "djungeln" och i sina reportage bland annat berättat om de provisoriska kyrkorna som byggts upp av flyktingarna. Ett reportage som vållat stor debatt, och efteråt tog BBC:s religionsansvarige chef reportaget i försvar genom att jämföra flyktingarnas situation med Jesus, rapporterar the Telegraph.

- I århundraden har kristna relaterat till bilden av den Heliga familjen som själva blev flyktingar, när Josef, Maria och deras bebis var tvungna att fly från kung Herodes, och söka sig en tillflykt i Egypten.

Han ville poängtera att tv-inslaget inte var ett politiskt ställningstagande, utan var ett sätt att visa under vilka omständigheter de tusentals migranterna i "djungeln" lever under. Att filma inne i lägret var inte lätt, men väl inne i kyrkan kände sig tv-teamet lika välkomna som i vilken kyrka som helst.

Även om många arga röster hörts efter programmet så har BBC i alla fall fått stöd från en i sammanhanget viktig aktör.

- Bra jobbat, kommenterade Engelska kyrkans högste ledare, Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar