”Brödundretkyrkan” återinvigd efter mordbrand

Den kyrka i norra Israel där Jesus enligt traditionen utförde brödundret återinvigdes på söndagen, 20 månader efter en mordbrand utförd av judiska extremister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Två rum i kyrkkomplexet i Tabgha vid Galileiska sjön vandaliserades och skadades svårt i samband med branden i juni 2015.

Kristna dignitärer och gåvogivare deltog i en söndagens ceremoni och mässa i den romersk-katolska kyrkan. Högtiden innebar även att komplexet, efter åtta månaders renoveringsarbete till en kostnad av motsvarande cirka 9,5 miljoner kronor, varav staten Israel bidrog nästan 3,8 miljoner, åter är öppet för pilgrimer.

– Vi står upp för religionsfrihet eftersom vi, som ett folk, mycket väl vet vad det innebär att utsättas för religiös förföljelse, sa Israels president Reuven Rivlin som tillsammans med hustrun närvarade vid den interreligiösa samlingen.

– Och vi står upp för religionsfrihet eftersom vi är en demokratisk stat som tror på allas rätt att dyrka Gud enligt deras tro, sa han enligt nyhetsbyrån AFP.

Tre judiska extremister har åtalats för attacken mot kyrkan där Jesus enligt traditionen mättade tusentals genom att multiplicera bröd och fiskar.

Mordbranden har kallats ett hatbrott mot Israels minoritetsgrupper. De tre åtalade har ännu inte dömts.