Brokig religiös skara leder bönen för Trump

Sex religiösa ledare kommer att be för Donald Trump vid ceremonin då han blir USA:s president. Mest uppmärksammad är Paula White, som predikar lycka och välgång åt den som tror.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En charlatan och heretiker. Omdömena från kristna ledare har varit uppskruvade sedan det blev klart att Paula White kommer att vara med och leda bönen när Donald Trump installeras som USA:s president.

Hon beskrivs som framgångsteolog, där tron på Gud ger pengar och framgång, och är sedan lång tid tillbaka vän med Donald Trump. Paula White leder en megakyrka i Florida, och är även känd via sitt eget tv-program ”Paula White today”.

Påstås förneka treenighet

– En treenighetsförnekande heretiker kommer att leda bönen på Trumps installation, kommenterade författaren Erick Erickson valet av henne, enligt Washington Post.

Han fortsätter att det vore bättre om en hindu ledde förbönen, för då skulle ingen kunna förledas till att tro att det var ”en representant av Kristus kungadöme”.

– Absurda anklagelser, svarar Paula White sina kritiker i CNN.

Men helt klart är att valet av religiösa ledare visat sig vara kontroversiellt, precis som så mycket annat när det gäller Donald Trump. Även en annan pastor som är med vid installation, den färgade pastorn Wayne T Jackson, beskrivs som framgångsteolog.

Men trots denna kritik går det knappast att anklaga Donald Trump för att han bara omger sig med ja-sägare. Tre av dem som ska vara med och be för honom har riktat skarp kritik, mot hans migrationslagar, mot registrering av muslimer samt det planerade murbygget mot Mexiko. Och de religiösa ledarna representerar en stor mångfald.

Ledde tackbönen

Fyra pastorer kommer att delta, och förutom de två ovan nämnda är det Samuel Rodriguez, pingstpastor som når ut till människor med latinamerikansk bakgrund, samt Franklin Graham, som bland annat ledde bönen då Donald Trump var på tackturné efter valsegern.

– Gud uppenbarade sig, var Franklin Grahams kommentar där till att Trump så oväntat lyckades vinna presidentvalet.

Utöver en kvartett av protestantiska pastorer kommer också en katolsk ärkebiskop och en rabbin medverka.

Katolsk kardinal

Timothy Dolan är kardinal samt ärkebiskop av New York, och har som alla andra fått kritik för att han ska medverka vid förbönsstunden.

– Hade Hillary Clinton vunnit valet och bjudit in mig, hade det varit en lika stor ära, säger han, enligt Catholic Herald.

Han menar att det är hans ­heliga ­plikt att vara med och be.

Den enda icke-kristna religiösa ledaren som medverkar vid installationen är rabbinen Marvin Hier. Han bor i Los Angeles, där han grundat Simon Wiesenthal Center.

En våg av kritik har strömmat in från judiskt håll efter att han med stolthet tackade ja till att medverka. Bland annat har en protestlista cirkulerat för att få Marvin Hier att ändra sig.

Men det ser ut som om han blir den första rabbinen sedan 1985 att delta vid en president­installation, trots att det finns personer i Trumps stab som kritiseras för antisemitiska åsikter.

Att Donald Trump väljer en rabbin har att göra med att hans dotter Ivanka konverterat till judendomen. Hon gjorde det efter att ha gift sig med Jared Kushner, vars judiska familj donerat stora summor till Simon Wiesenthal Center, vars grundare nu får vara med och be för USA:s 45:e president.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar

Dessa ber för Trump

Pastor Franklin Graham, ledare för organisationen Samaritan’s Purse.

Pastor Paula White, ledare för New Destiny Christian Center.

Pastor Wayne T. Jackson, ledare för Great Faith Ministries.

Timothy Dolan, katolsk ärkebiskop av New York, samt kardinal. (Har kritiserat Trump för ­tuffare migrationspolitik.)

Pastor Samuel Rodriguez, ledare för National Hispanic Christian Leadership Conference. (Har kritiserat Trump för murbygget mot Mexiko.)

Marvin Hier, rabbin och grundare av Simon Wiesenthal Center International. (Har kritiserat Trump för viljan att registrera muslimer.)