21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Buddhistmunkar ledde väpnad attack mot kristna gudstjänstfirare i Sri Lanka

Förföljelsen av kristna har ökat i Asien under årets första månader. Den 26 mars överfölls en pastor och tre andra medlemmar i Kings Revival Church av en beväpnad mobb.

Dagen har tidigare rapporterat om att förföljelsen av kristna ökar i Asien. Organisationen Open Doors konstaterade i en rapport i januari i år att situationen för de kristna i Asien blir allt sämre. Ron Boyd-Macmillan, chef för den strategiska forskningsavdelningen på Open Doors, pekade då på den religiösa nationalismen som växer fram i Asien som orsak till att kristna blir utsatta. Man talade också i rapporten om den ökande buddhistiska nationalismen i Sri Lanka.

Flera allvarliga attacker mot kristna

Nu kommer rapporter om flera fall av attacker mot kristna och mot kyrkor i Sri Lanka. Nyhetssajten Evangelical Focus berättar om flera fall under årets första månader. Det allvarligaste gäller ett överfall av kristna den 26 mars i år.

Då överfölls pastorn vid Kings Revival Church, samt tre andra församlingsmedlemmar av en beväpnad mobb när de var på väg hem från en gudstjänst. Kyrkan ligger i Ingiriya i regionen Kalutara. Namn på församlingsmedlemmarna och pastorn anges inte av säkerhetsskäl.

Läs också: Nu växer den extrema buddhismen

Mobb av beväpnade buddhistiska munkar

Attacken mot pastorn och de andra kristna kom från en mobb ledd av beväpnade buddhistiska munkar, skriver Evangelical Focus. Polismyndigheterna i Ingiriya vägrade till en början att rapportera händelsen, och det finns indikationer på att polis och myndigheter till och med deltog i mobben.

Pastorn i församlingen hade sedan tidigare mottagit hot, och gömmer sig nu på en säker plats.

Försökte förstöra gudstjänst

Liknande händelser har inträffat på flera platser. Vid Christian Fellowship International Ministry tog sig en mobb på 50 personer, ledd av tre buddhistmunkar, in när församlingen höll gudstjänst och försökte stoppa den.

Trakasserierna mot pastorn i församlingen fortsatte sedan, och en person gav sig på honom med en påk utanför hans hem. Församlingen har funnits och hållit gudstjänster i området i 17 år - men nu har även denna pastor tvingats gömma sig och lämna församlingen.

Läs också: Dokument: Buddhismens mörka baksida

Kristna tvingas registrera sig

Församlingar och kristna tvingas av lokala myndigheter i allt större utsträckning också att registrera sig - något som det egentligen inte finns stöd för i lagen i Sri Lanka, enligt Evangelical Focus. Sri Lankas konstitution garanterar medborgarna att få utöva sin religion - även om buddhism också sägs ha en "förstaplats" i landet.

Det som nu händer är att lokala myndigheter alltmer rättar sig efter krav från buddhistiska nationalister, och tillsammans med buddhistmunkarna driver ut kristna från byar och förstör deras kyrkor.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar