Busch Thor tror på SD-stöd för att fälla regeringen

Om den borgerliga alliansen får färre riksdagsmandat än de rödgröna i nästa val räknar KD-ledaren Ebba Busch Thor med stöd från SD för att kunna byta till en borgerlig regering.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är i en intervju i Dagens Nyheter som Ebba Busch Thor säger sig vara beredd att fälla statsminister Stefan Löfven på det sättet i en slutlig statsministeromröstning. Sverigedemokraterna har sagt sig hellre vilja stödja Anna Kinberg Batra som statsminister.

Två år efter att decemberöverenskommelsen presenterades - och senare sprack - utgår KD-ledaren också från att en borgerlig budget då kommer att röstas igenom i riksdagen med SD-stöd.

– Jag har öppnat för att oavsett valresultat pröva stödet i riksdagen, säger Ebba Busch Thor till DN.

Men ett regelrätt samarbete med Sverigedemokraterna kring olika frågor i riksdagen säger Kristdemokraternas partiledare nej till.

– Det har att göra med att jag ska sätta min ekonomisk-politiske talesperson vid samma bord som deras ekonomisk-politiske talesperson, som har skrattat åt skämt om att man sparkar på får som om det vore döda judar. Det saknas den grundläggande respekten som krävs, säger hon till DN.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar