Byn som berättar om de kristnas uttåg ur Syrien

Die Zeit kartlade vad som hände med befolkningen i den lilla assyriska byn Tel Goran efter att Islamiska staten intog dess område för drygt ett år sedan. Det blev en resa över fyra kontinenter, inklusive en mellanlandning i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Stora flyktingströmmar är i rörelse i vår värld. Inte minst från krigets Syrien, där flyktingarna räknas i miljontal. Den tyska tidsskriften Die Zeit har valt att fånga upp en liten pusselbit i denna tragedi, och utifrån den går det att måla upp ett större dystert motiv. De har valt att fokusera på byn Tel Goran i nordöstra Syrien, en assyrisk by mitt i ett koppel av 34 andra byar i området Khabur.

För drygt ett år sedan bodde det 160 personer i byn, i stort sett alla kristna assyrier. De levde ett traditionellt liv på landsbygden där inbördeskriget rasade på annat håll.

Men i februari förra året förändrades allt. Då stormade Islamiska statens soldater in i de assyriska byarna. Folk flydde för sina liv, och flera hundra assyrier togs som gisslan. Ett gisslandrama som nyligen fick sitt avslut då 43 assyrier släpptes, vilket Dagen skrivit om utifrån Södertäljebon Sabah Elias perspektiv, då större delen av hennes släkt fanns bland de kidnappade.

Assyriernas exodus

Byn Tel Goran ligger i dag helt öde. Jihadistslogans pryder byns kyrka i denna spökstad, vars invånare spridits vind för våg. Die Zeit tog sig an det ambitiösa uppdraget att spåra upp alla bybor, och redogör det hela i reportaget "Exodus". Det blev en reportageresa som sträckte sig över fyra kontinenter, där ett stopp på vägen var Södertälje.

Där mötte de en 56-årig fyrbarnsmamma en vecka efter att hon anlänt till Sverige. Hon berättar att hon inte ville vara en börda för sina barn, som nu befinner sig i Tyskland, Libanon och USA. Die Zeit beskriver hur mamman, änka sedan flera år, sitter med mobiltelefonen framför sig, den viktiga länken mellan sig, sin familj och sitt förflutna.

Byn utspridd över fyra kontinenter

Hon är inte ensam i sitt öde. Die Zeit går inte in på hur många familjer som splittrats då byns invånare tvingades fly, de konstaterar bara krasst att:

4 personer tog sig till Sverige. Cirka 50 befinner sig i Tyskland, 50 i USA, 25 i Libanon, 4 är i Australien och cirka 20 bybor är kvar på annat håll i Syrien.

– Det går inte att komma längre än så här, nästa gång vi tvingas iväg får vi åka till månen, säger diakonen från Tel Goran, som lokaliserats i Australien.

Afram Yakoub är ordförande i Assyriska riksförbundet i Sverige, och träffade reportageteamet då de var i Sverige.

De har beskrivit byn Tel Gorans öde. Hur gick det för de andra byarna?

– Det är i princip samma historia, mer eller mindre. De flesta ligger övergivna, berättar han.

– Vår styrelseledamot Tony Meshko var där för några veckor sedan, han har själv sitt ursprung där, och han berättar att det var väldigt tomt. En gång i tiden bodde det runt 40 000 personer i de här byarna. Nu är vi glada om det finns 2 000 kvar. Det är bara de mest envisa som har stannat.

Afram Yakoub berättar att IS inte längre har kontroll över området, utan det är kurderna som har tagit över, och menar att de försöker "kurdifiera" området. Något han menar är ytterligare ett slag mot assyrierna.

Han berättar också att de här byarna i Khabur-området har en tragisk förhistoria. Under folkmordet 1915 på kristna minoriteter i nuvarande Turkiet flydde många assyrier till Irak. När de även där utsattes för en massaker, 1933, flydde de vidare och bosatte sig i detta område i nordöstra Syrien.

– Det här är den tredje fördrivningen inom loppet av hundra år, och den här gången sprids man ut över hela världen.