Caritas kritiskt till mur i Calais

Hjälporganisationen Caritas kritiserar den brittiska regeringen för planerna på att bygga en mur i franska Calais.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Muren ska hindra migranter från att komma in i Eurotunneln under engelska kanalen och nå Storbritannien.

"Vi medger att varje stat har rätt att skydda sina gränser men anser att ytterligare investeringar i säkerhet vid tunneln under Engelska kanalen inte kommer att lösa de växande problemen i Calais på längre sikt", skriver Caritas Social Action Network i ett uttalande.

Under de gångna månaderna har allt fler migranter sökt sig till det växande olagliga lägret utanför den franska kuststaden Calais. I dag uppskattar man att runt 9 000 människor bor i lägret, i närheten av infarten till Eurotunneln.

Varje natt försöker migranter att ta sig in i tunneln som förbinder Frankrike med Storbritannien, bland annat genom att hoppa ner på förbipasserande långtradare, inte sällan med dödlig eller på annat sätt tragisk utgång.

Caritas är en av de hjälporganisationer som finns i lägret där förhållandena uppges vara mycket svåra.

Nu vädjar Caritas till Frankrike och Storbritannien om att förse människorna i lägret med förnödenheter "nödvändiga för att garantera deras människovärde". Organisatione uppmanar EU-länderna till att solidariskt dela på bördan av de asylsökande och få igång ett fungerande system för familjeåterförening. Särskilt vädjar man till länderna om att prioritera de mest utsatta människorna, i synnerhet kvinnor och barn.

Fakta: