Centern hakar inte på M-utspelet om SD

Centerledaren Annie Lööf säger att Centern står fast vid att inte bilda någon regering med aktivt stöd av SD.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Allianspartierna ska fortsätta att lägga enskilda budgetar, meddelar hon på en pressträff efter Moderatledarens utspel.

– Jag vill inte slänga ut Sverige i osäkerhet. I morgon svärs Donald Trump in som president, i går sade Storbritanniens premiärminister att det blir hård brexit. I sådana tider krävs stabilitet, trygghet och ledarskap. Nästa år är det val, ett och ett halvt år kvar. Nu är det tid att vässa politiken och öka väljarnas förtroende. Vår ambition är att byta ut Stefan Löfven, säger Lööf.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, tror inte att den nya moderatlinjen kommer att bli en gemensam linje för Alliansen.

Att Anna Kinberg Batra nu gör det här utspelet hänger ihop med det interna trycket inom Moderaterna, enligt Möller.

– Det är ett öppet krav från många (moderater) att gå hela vägen och fälla regeringen, att utnyttja det parlamentariska läget, säger han.

SD välkomnar

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt är framförallt överraskad över att det tagit så lång tid att komma fram till det som Anna Kinberg Batra nu ger stöd för.

– Frågan var när polletten skulle trilla ned. Det är en ohållbar situation att i evig tid utesluta ett kraftigt växande parti från samtal. Frågan var inte om det skulle komma utan när. Nu tog det två och ett halvt år av den här mandatperioden, säger han och fortsätter:

– Vad det innebär i praktiken är helt avhängigt Centern och Liberalerna. Har man inte med sig de övriga Allianspartierna är det egentligen bara ett symboliskt utspel.

Ordföranden för Moderaternas ungdomsförbund, Benjamin Dousa, välkomnar beskedet från partiledaren med ett "äntligen!".

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill inte kommentera utspelet. Partiets gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, kommer att lämna kommentarer i eftermiddag.