Centerpolitiker kritiserar RFSL-monopol

CUF-politikern Lina Landström är kritisk mot att RFSL har monopol på att hbt-certifiera olika miljöer i samhället."Att göra sin verksamhet en säker plats för alla bör inte – och ska inte – kosta skjortan", skriver hon i en debattartikel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hbt-certifiering går ut på att verksamheter i samhället får ett kvitto på att de arbetar aktivt mot diskriminering av homo- bisexuella och transpersoner. Den utfärdas av RFSL och senast har badhuset i Sundbyberg fått en sådan utmärkelse.

Men en certifiering är dyr, och i nuläget är det bara RFSL som erbjuder tjänsten. För att en kommun eller företag ska få en sådan här certifiering måste man betala flera miljoner kronor. Dessutom är den bara giltig i tre år.

"Det låter som att en hbt-certifiering från RFSL är den enda vägen att bli hbtq-vänlig som kommun eller företag, vilket är långt ifrån sanningen, men RFSL:s utbildning är enda sättet att få en flashig hbt-certifiering att skryta med", skriver Lina Landström på SVT Debatt.

Hon fortsätter:

"Det är dags att inse att RFSL:s ord inte är lag, och att det finns många kommuner och företag runt om i landet som inte har en hbt-certifiering men trots det har ett fantastiskt bemötande."