Clintons medarbetare anklagas för katolikhån

En hackad mejlkonversation mellan flera av Hillary Clintons närmaste medarbetare avslöjar nedsättande kommentarer om katoliker.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"De (katoliker) måste lockas av det systematiska tänkandet och av allvarligt bakåtsträvande genusrelationer och måste vara helt omedvetna om kristen demokrati", skrev John Halpin vid den progressiva tankesmedjan Center for American Progress år 2011.

Jennifer Palmieri, i dag chef för Hillarys Clintons kommunikationsavdelning, svarade att många konservativa troligtvis är katoliker eftersom de tror att det är "den mest socialt accepterade politiskt konservativa religionen".

"Deras rika vänner skulle inte förstå om de blev evangelikala", skrev hon.

Grundaren och vd:n för Center for American Progress John Podesta arbetade tidigare som Vita husets stabschef under Bill Clinton. Enligt Washington Post säger han att han har blivit informerad av FBI-tjänstemän att intrånget i hans e-post är en del av en bredare utredning om potentiella ryska cyberattacker. John Podesta har däremot inte bekräftat äktheten i e-postmeddelandena, som offentliggjorts av webbplatsen Wikileaks och som verkar komma från hans Gmail-konto.

Det gör inte heller John Halpin. Men han erkänner att han skickade ett mejl för fem år sedan där han kommenterade en nyhetsartikel om entreprenören och tidningsmannen Rupert Murdoch. John Halpin menar däremot att meddelandena har tagits ur sitt sammanhang.

I en kommentar till ThinkProgress, som har en nära koppling till Center for American Progress, klargör John Halpin att han är katolik.

"Vad jag reagerade på i min e-post, rätt eller fel, var den stora offentliga uppvisning av katolicismen från en miljardär på högerkanten som äger ett mediekonglomerat, inklusive Fox News, som rutinmässigt ger sig på de fattigas värde, sår rasmässiga motsättningar och attackerar invandrare. Detta verkade inkonsekvent med vad jag har lärt om katolska värden, så jag skrev ett mejl till mina andra katolska kollegor."

"Så, jag är en progressiv katolik som reagerade i ett privat e-postmeddelande på argumenten från ledande konservativa som ofta missbrukar katolicismen för att försvara deras agenda. Liberaler kan vara lika skyldiga till detta som konservativa. Det är det som gör den katolska socialläran kraftfull – den passar inte direkt i något parti eller ideologisk rörelse."

Ärkebiskop Joseph Kurtz, ordförande i amerikanska katolska biskopskonferensen, säger samtidigt i en kommentar att "allt för mycket i vår nuvarande politiska diskurs har förnedrat kvinnor och marginaliserat troende människor. Detta måste förändras".

Enligt Washington Post är detta en respons på såväl den offentliggjorda mejlkonversationen samt Donald Trumps uppmärksammade uttalanden om kvinnor.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Lilla Erstagården