Connect church på väg att bli del av Hillsong

Två pingstförsamlingar kan göra gemensam sak i Göteborg. Det handlar om Connect church som har långtgående planer på att bli en del av Hillsong Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi har startat en process som vi hoppas ska leda dit, säger Anders Olsson, pastor i Connect church, som på måndagskvällen informerade sin församling om planerna.

Han motiverar idén att gå med i Hillsong med en vilja att som församling nå ännu längre ut i samhället.

– Det handlar framför allt om att effektivisera och maximera den utåtriktade evangelisationen och lärjungaträningen. Dessutom är vi och Hillsong väldigt lika, till exempel i uttryckssätt.

– Så i stället för att sitta i två båtar som gör samma sak är det bättre att sitta i en båt tillsammans. Det sparar både tid och kraft, menar Anders Olsson.

Med i Hillsong-familjen

Connect church har i flera år tillhört nätverket kring Hillsong, en rörelse som grundades 1983 i Sydney i Australien och numera finns i flera stora städer i världen, däribland Stockholm.

– Vi ser Hillsong som en förebild. De samlar stora skaror av människor och de har länge inspirerat oss som församling. Nu vill vi ta nästa steg och bli en del av Hillsong Sverige.

Anders Olsson berättar att Connect church en normal söndag samlar omkring tusen personer på fyra olika gudstjänster. Tre i Göteborg och en i Jönköping.

– Vi är glada att många känner sig hemma hos oss men i ett större perspektiv är vi kristna en perifer rörelse som samlar få, konstaterar han.

– Vi ser ett behov av att växa ytterligare och bli mer kraftfulla och tror att Hillsong kan hjälpa oss med detta.

Samma mål

Enligt Anders Olsson har planerna tagits emot positivt av församlingen. På informationsmötet deltog cirka 250 av totalt cirka 600 medlemmar i Connect church.

För ett år sedan gick Livets ord i Göteborg in i Connect church, som Dagen skrev. Att ytterligare ett samgående är på gång på kort tid kan tyckas anmärkningsvärt.

Är en ny trend på gång där församlingar i Sverige går samman?

– Det finns ingen motsats mellan att plantera nya församlingar och att församlingar slås ihop eller går upp i varandra. Båda behövs om det ska bli väckelse, menar Anders Olsson.

Alla generationer

Connect church har sin upprinnelse i Gileadförsamlingen i Göteborg och genomgick en en stor förändring 2006. Sedan dess har mycket hänt.

– Vi når många unga men har också en hel del medelålders och äldre. Vi vill vara en gemenskap där alla generationer känner sig hemma.

Andreas Nielsen, pastor i Hillsong som firar gudstjänster på tre olika platser i Stockholm, välkomnar Connect church in i Hillsong.

– Det är en process som får ta sin tid. Det är medlemmarna i Connect church som ytterst fattar beslutet. Vi tar emot dem med glädje om det är deras önskan.

Lilla Erstagården