Coop-butiks bojkott av Israel får hård kritik

Bojkotten problematisk av två skäl, anser riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Coop i Varberg tog nyligen det radikala beslutet att bojkotta samtliga varor från Israel. Tidigare har de drivit en något mildare linje, där bojkotten enbart gällde varor från ockuperade områden, men på årsstämman i mars valde medlemmarna att ta bojkotten ett steg längre.

Ordförande i Coop Varberg, Kent Wennberg, berättar för tidningen GT att det i flera år kommit in motioner med detta förslag. Personerna som ligger bakom förslaget anser att det inte går att dra en tydlig gräns mellan bosättningarna och den israeliska staten, och därmed bör bojkotten gälla för hela Israel. I år röstades motionen igenom på medlemmarnas begäran.

– Vi kan inte göra mycket åt det. Vi ska inte ta några politiska ställningstaganden utan vi måste följa vad medlemmarna säger, säger Kent Wennberg till GT.

Beslutet har dock väckt en hel del kritik. Senast är det riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) som ryter ifrån. Han är även ordförande i Samfundet Sverige-Israel, och han i en debattartikel i GT pekar han ut två skäl varför Coop i Varberg har valt fel väg.

- Coop bojkottar en produkt från en demokrati men fortsätter att köpa produkter från andra länder som inte är demokratier, exempelvis Kina, skriver Mathias Sundin.

Det andra argumentet han för fram är att en bojkott av israeliska produkter indirekt också blir en bojkott av judiska produkter.

- Det är ett klassiskt antisemitiskt vapen att bojkotta judar. Nu är det den judiska staten som i stället ska bojkottas.

Mathias Sundin argumenterar att bojkotta judiska produkter har en mycket svart historia som måste tas med i bilden.

Han är långt ifrån ensam i sin kritik mot den lokala Coop-föreningen. På Facebook har missnöjet frodats i en grupp som heter ”Protest mot Coop Varberg” där människor uppmanas att kontakta styrelsen för att föra fram sin kritik. Över tusen personer har visat intresse för gruppen, och många väljer öppet att skriva att de numera svarar med samma mynt, genom att bojkotta Coop.