Dagens kyrkovalskompass hjälper dig välja hur du ska rösta i kyrkovalet

Inför kyrkovalet vill tidningen Dagen hjälpa väljarna i kyrkovalet att hitta rätt nomineringsgrupp. Nu lanseras därför kyrkovalskompassen på Dagen.se.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

POSK, ÖKA, FiSK eller ViSK. Ja, vilka ska man egentligen rösta på i kyrkovalet? Nu kommer tidningen Dagens kyrkovalskompass, som förhoppningsvis kan ge vägledning för de osäkra.

Upplägget är tämligen enkelt. Svara på 20 olika påståenden, och du får veta vilken nomineringsgrupp du borde rösta på. Sedan lotsas du till vidare läsning, för att kunna försäkra dig om att du hittat rätt.

Gör Dagens stora test inför kyrkovalet här!

Varför satsar Dagen på det här?

– Vi vill vända oss till dem som är nyfikna och osäkra på vad de ska rösta på i kyrkovalet. Det här är ett sätt att hjälpa dem att ta ett välgrundat beslut. Vi tycker också att det är ett roligt sätt att lyfta fram sakfrågorna i kyrkovalet, säger David Wingren, nyhetschef på tidningen Dagen.

Hans förhoppning är att valkompassen blir en rolig upplevelse, men också att den ska vara klargörande.

– Att förstå vad alla tycker i ett kyrkoval är en ganska snårig sak, och många behöver nog lite hjälp på traven. Kyrkovalet är nog för många svårare att förstå sig på än riksdagsvalet. Det är fler alternativ att välja mellan, och nomineringsgrupperna får inte så stor publicitet i medier.

Kyrkovalet 2017

Hur har ni tagit fram kompassen?

– Vi har bevakat kyrko­valet under en lång tid, och vi har även gett utrymme till de nomineringsgrupper som sitter i kyrkomötet att skriva varsin debattartikel hos oss. Vi har sammanställt detta, och skapat denna kompass utifrån de frågor de själva har lyft, säger David Wingren.

Finns det ett problem med att en kristen tidning tar fram en kyrkovalskompass?

– Nej, det är självklart att vi ska bidra med de bästa journalistiska produkterna i vår bevakning av kristenheten, och det här är en del av det. Det här är något som läsarna verkligen har användning och nytta av.

Valkompassen finns tillgänglig på Dagen.se, och kommer också att spridas via sociala medier.

Gör Dagens stora test inför kyrkovalet här!

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar