Daniel Alm nekas resa till USA efter Trumpförbud

Pingstföreståndaren Daniel Alm stoppas från att besöka USA och amerikanska pingströrelsen Assemblies of God i nästa vecka. Orsak: I våras besökte han Iran under några dagar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

VÄSTERÅS. Två gånger har Daniel Alm försökt att få Visum till USA den senaste tiden, men i tisdags fick han åter ett nekande besked på sin visum-begäran. Allt som en följd av de nya inresereglerna sedan president Donald Trump tillträdde. 

– Jag besökte Iran i maj under fyra dagar. Egentligen var jag i Armenien, där vi har missionsarbete, men reste också in i Iran som turist, säger Daniel Alm.

Försöker övertala amerikanska myndigheter 

Syftet med den planerade resan till USA har varit att odla relationer med Assemblies of God och besöka deras huvudkvarter i Springfield, Missouri. Om inte Assemblies of God lyckas övertala de amerikanska myndigheterna får pingströrelsens utbildningsansvarige Ulrik Josefsson nu resa ensam till USA. 

– Det klart det känns snopet och ledsamt att jag ska bli drabbad. Jag tror inte att jag är så farlig att släppa in några dagar i USA, att jag skulle utgöra ett hot mot landets säkerhet, säger Daniel Alm när Dagen möter honom i samband med en ekumenisk konferens om att bilda nya församlingar som hålls i Västerås i dag, torsdag.

– Det syns ju i passet att jag har varit i Iran, och därför tyckte jag det var bäst att vara ärlig och ange det också i Visumansökan. Jag vill inte ljuga.

Även f.d. statsminister stoppad

Nyligen blev Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik stoppad och utfrågad på flygplatsen i Washington för att han varit i Iran, när han skulle besöka bönefrukosten med president Trump i förra veckan. Bondevik fick dock komma in i landet efter utfrågningen.

Daniel Alm är nu rädd att han inte ska kunna besöka USA och systerkyrkan på tre år om förhållandena inte reder ut sig. Och just nu känner han sig tveksam att resa, även om ett nytt besked skulle komma.

– Jag vet ju att andra har blivit portade när de kommer fram, när det finns i passet att jag varit i Iran.

Stärka relationerna till pingst i USA

Under arbetsresan till USA har tanken varit att stärka relationerna med den amerikanska pingströrelsen och att bland annat träffa världsledaren George O. Wood.

– De har ett globalt nätverk som jag har funderat på om vi ska tillhöra och bli inbjudna till olika konferenser, och så vill jag höra hur de ser på församlingsplantering i Europa. Ytterligare ett syfte har varit att se om vi kan få till ett utbildningsavtal mellan den svenska teologiska utbildningen ALT och Assemblies of Gods universitet i Springfield, säger Daniel Alm.