Daniel Alm vald till ny föreståndare för Pingst

Västeråspastorn Daniel Alm valdes enhälligt till ny ledare för pingströrelsen på fredagseftermiddagen.– Tack Jesus, och tack söndagsskolefröken, utbrast den nyvalde föreståndaren, som kallar sig "lokalförsamlingsnörd".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att den lokala församlingen är viktig markerar Daniel Alm bland annat genom att dela sin tjänst som föreståndare för Pingst - fria församlingar i samverkan, med att vara kvar som föreståndare för pingstförsamlingen i Västerås på 25 procent.

– Jag vill som föreståndare för Pingst inte ha något ex-förhållande till den lokala församlingen, utan också praktiskt visa att vi sätter församlingen högt i alla lägen, förklarade han.

Han blir nu ledare för cirka 450 pingstförsamlingar i landet med 85 000 medlemmar. Vald på en period av fyra år.

– En helt enig valberedning lägger ram förslaget med stor glädje och tillförsikt, sa valberedningens ordförande Roger Stenzelius.

I sitt visionstal inför Pingst rådslag i Uppsala framhöll Daniel Alm behovet av den helige Ande och av att visa både hänförelse, hängivenhet och hänsyn. Bland annat efterlyste han en kyrka som är profetisk och vågar bryta tystnaden i fikarum, på presskonferenser och i debattforum på nätet.

– Vi har något att säga! Det behövs en kyrka som vågar segla i stormarna och vågar dansa på minfälten. Det behövs apostlar och profeter. Kyrkan måste röra sig, och kan inte vara tyst, utmanade han.

Han lyfte vidare tanken på en pingströrelse som skulle kunna ta emot 200 000 människor och sa att han egentligen vill lägga ned det särskilda program inom Pingst som i dagsläget jobbar med att plantera nya församlingar.

– I pingströrelsen ska varje församling vara involverad i att nya kyrkor startas. Vi ber för det, och vi ger pengar till det, precis lika naturligt som vi läser Bibeln och firar nattvard. Om vi skulle ta hand om 200 000 människor så räcker inte det antal församlingar vi har i dag. Vi behöver många fler.

Samtidigt betonar den nyvalde föreståndaren att pingstförsamlingarnas uppgift inte är att bedriva en "framgångsrik och succéartad verksamhet".

– En pundare från gatan ska kunna få ett möte med Jesus i pingstkyrkan, och en ny chans. Den som har strul på relationsområdet ska få möta en barmhärtig Gud som ger helig Ande, inte beroende på eventuell moral, utan beroende på kärlek. Det är vad vi tror på.

Daniel Alm efterträder Pelle Hörnmark som vid rådslaget avtackades och också avskildes som ordförande inom den europeiska pingströrelsen. Tidigare föreståndaren Sten-Gunnar Hedin fanns också på plats. Drabbad av hjärninfarkter för ett par år sedan, och med svårt att få fram orden, gav han en hälsning till den nyvalde föreståndaren.

– Det största i livet är att vara kallad av Gud. Att vara sedd och bli bekräftad, sa Sten-Gunnar Hedin och uppmanade också Daniel Alm att hålla ett öga på "motiven" i sin tjänst.

Statsministeromröstning