Daniel Norburg avgår som ledare för Evangeliska frikyrkan efter kris

Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Daniel Norburg lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan efter en förtroendekris mellan honom och EFK:s styrelse.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nyhetsuppdatering 6 januari 2017: Även ordförande i EFK avgår med omedelbar verkan

Av ett gemensamt pressmeddelande från EFK:s styrelse och Daniel Norburg framgår det att omfattande kritik i olika former har framförts mot Daniel Norburgs ledarskap. Styrelsen konstaterar därför att "förtroendet för Daniel Norburg inte är tillräckligt stort".

Det är denna konflikt kring ledarskapets utövande som ligger bakom att Daniel Norburg nu har valt att avgå med omedelbar verkan knappt tre år efter att han valdes av Evangeliska frikyrkans kongress i maj 2014.

Under fredagen informerades personalen på EFK:s kontor i Örebro, och under fredagskvällen skickades beskedet ut till rörelsens drygt 300 församlingar.

– Det har varit en ansträngande tid för alla, och vi har ägnat mycket tid åt detta i styrelsen de senaste månaderna. Det är styrelsens analys att det inte finns tillräckligt med förtroende för Daniel Norburg, säger Inger Lundin, vice ordförande i EFK:s styrelse, och utsedd till talesperson i den här frågan, till Dagen.

Förtegna om detaljer

Men något mer om vad det handlar om vill hon inte gå in på. För någon månad sedan gjordes, som Dagen har berättat om tidigare, en omorganisering där Daniel Norburg inte längre skulle leda EFK:s missionsledning, utan i stället arbeta mer utåt mot församlingarna.

Detta efter en översyn där bland annat en personalkonsult varit inblandad. Styrelseordförande Henrik Melkstams motivering då var att Norburg skulle få arbeta med "sina absoluta styrkor".
 

 Läs mer: Ytterligare tre personer lämnar EFK:s styrelse i samband med Norburgs avgång
 

"Medveten om kritiken" mot honom

Daniel Norburg själv säger till Dagen att han är medveten om den kritik som har framförts mot honom, men att han inte ser den dignitet som "vissa i styrelsen" lägger i detta.

– Vi har jobbat med detta under hösten och jag trodde vi hade hittat en lösning som jag kände att jag var tillfreds med. Men det visade sig att jag inte har förutsättningarna att fullfölja mitt uppdrag på det sätt jag behöver för att kunna se mig själv i spegeln. Tyvärr.

– Jag kan förstå delar av kritiken, men inte att det får den konsekvensen i brist på förtroende i delar av styrelsen, säger Daniel Norburg som inte heller vill gå in på mer exakt vad det handlar om.

Har det här något med teologi att göra?

– Nej, det skulle jag inte säga, även om det kanske finns bäring på hur man ser på ledarskap till viss del. Men det är inte det som är kärnan i det, säger Daniel Norburg.


Läs mer: Stefan Swärd: Jag blir förvånad över bristen på förtroende för Norburg

 

Oviss framtid

Vad Daniel Norburg ska göra framöver vet han inte i dagsläget.

– Jag har levt under press en längre tid och därför är det också en viss lättnad just nu. Jag tror att jag har gåvor som jag kan få använda och vara till välsignelse på ett nytt sätt, men jag har inga planer framåt. Det är ett oskrivet blad,

– Det är naturligtvis en utmanande situation för EFK just nu, som alla förstår. Och jag är den första att vara ledsen över det. Men det är inte längre mitt uppdrag att svara på vad som ska hända med EFK framöver, säger han.

Evangeliska frikyrkans ledning ska nu så fort som möjligt tillsätta en tillförordnad missionsdirektor. Någon sådan finns inte ännu, utan i dagsläget är det styrelsen som leder församlingsrörelsen.
 

Läs mer: Bernth-Åke Ottosson hoppar in som tillförordnad missionsdirektor
 

Kongress 2018

Att utse en ny ordinarie ledare är en uppgift för EFK:s kongress. En ordinarie kongress ska hållas först 2018, I sommar är det enligt planerna dags för ett representantskapsmöte under EFK:s Torpkonferens i juni.

– Det här är naturligtvis ett svårt läge för en rörelse, men EFK är så mycket större än ledningen. Vi kommer att ge besked så fort vi kan. Alla medarbetare och församlingar fortsätter att jobba med det de gör, säger Inger Lundin.

– Vi har en utmanande tid framför oss, men vi är fast beslutna att fortsätta vägen framåt, för att på bästa sätt fullfölja uppdraget som församlings- och missionsrörelse, säger hon.

Läs fler artiklar om Evangeliska frikyrkan

Alla tidigare artiklar