Debatt

För snabb kritik av Benny Hinn


Benny Hinn har nyligen blivit kritiserad i media för gnosticism. Gnosticism är en utomkristen lära som de första kristna ibland hade att konfronteras med. Den lär att endast själen är av gudomligt ursprung. Själen har blivit förvisad till den materiella världen som i sig är fientlig mot Gud och själen har blivit fjättrad till kroppen som till ett fängelse. Frälsningen består i att själen befrias från kroppsligheten och får vända åter till sitt gudomliga ursprung. Kroppens uppståndelse förnekas.

Vad gäller Benny Hinns predikningar på Livets Ords Europakonferens 2010, så har man i mitt tycke varit för snabb med att kritisera honom. Jag har följt Benny Hinns undervisning i över trettio år och inte stött på några gnostiska tankegångar. Det kan vara en sak vad han sagt och en annan sak vad han menat. Att döma en person för vad han sagt innan man tagit reda på vad han menat händer ofta i den värld vi lever i. Men vi kristna borde vara så rädda om varandra att vi inte dömer varandra på lösa grunder.

Benny Hinn har i efterhand insett att han vid några tillfällen formulerat sig fel. Men innan dess har han redan hunnit bli uthängd i media och kritiserad för gnosticism. Om nu denna anklagelsepunkt är felaktig har vi kristna i onödan demonstrerat vår oenighet till ett skådespel för världen.


Benny Hinn uttryckte på lördagskvällen den 24 juli sin stora sorg över är att många predikanter som en gång förkunnade ett klart evangelium centrerat kring korset och blodet inte längre gör det. Själv har han under hela sin tjänst för evangeliet tydligt bejakat att Jesu försoning skedde på korset i en kropp av kött och blod. En ståndpunkt som är oförenlig med gnostiskt tänkande.

Gnosticism har under århundraden infiltrerat sig i det kristna tänkandet. Men hos Jesus som tillbringade två tredjedelar av sin tid med att tillgodose människors kroppsliga behov finner man inga sådana tankar. Det blir likaså väldigt långsökt om en helandeevangelist som Benny Hinn dels skulle bota sjuka dels skulle predika ett gnostiskt budskap. Det går inte ihop.

Fler artiklar för dig