Debatt

Tidig skolstart ger ingen glädje

Allt vettigt jag gör på mitt arbete har jag lärt mig hemma.

På DN Debatt läser jag en artikel där två moderater, Tomas Tobé och Eva-Lis Sirén, skriver att Moderaterna vill se skolplikt redan från sex års ålder. De menar att det skulle gynna barns språkinlärning, vilket är av stor vikt för deras fortsatta inlärning på andra plan. Det skulle också göra att en tioårig skolgång blev realitet, något som eftersträvats länge. Vi skulle höja elevernas prestationer i skolan. Det är det enda de skriver om, att barnen ska klara av skolämnen bättre. Men var står det någonting om allt det andra?

Var står det om att få vara barn? Att få vakna upp en dag hemma med pappa och dricka ett stort glas oboy? Var står det om att lyckas få kompisar? Att lära sig laga mat hemma med mamma? Att må bra i hjärtat? Det är sådant som är relevant för barn, för vår framtid. Att de ska gå i skolan varje dag från sex års ålder kanske gör att de får ett bra studieresultat, så att vi i Sverige kan känna oss stolta och vinna tävlingen i att vara bättre än andra länder, men gör det också att barnen känner glädje i att gå till skolan? Att de slipper sova med en klump i magen varje natt?

Jag gick ut skolan med väldigt bra betyg. Jag hade faktiskt kunnat utbilda mig till något mycket mer avancerat i allmänhetens ögon än den förskolelärare jag snart än. Men jag valde det yrket därför att jag varje kväll under min skoltid somnade med klumpen i magen. Jag kände mig tvingad till skolan.

Lärare har oftauppfattningen att kunskapen sitter i närvaron. Det är fel, det kan jag om någon bevisa. Vi måste utbilda våra barn, men vi måste göra det lustfyllt, och på ett sätt som inte inkräktar på deras frihet som människor. Sedan när slutade man lära sig saker hemma? Allt vettigt jag gör på mitt arbete har jag lärt mig hemma. Hur man plåstrar om sår, hur man lagar mat, hur man städar, hur man får någon att skratta. Jag ser på skräckexempel med länder som sätter fyraåringar i skolbänken, hårt disciplinerade, och tänker att vi snart är där. Det gör mig rädd.

Det är sant att det är viktigt att utveckla sitt språk i tidiga år men då måste man starta redan i förskolan. Är tanken att den också ska omfattas av skolplikt? Och ska man tänka i de banorna måste man också se till att alla med utländsk bakgrund får hemspråksundervisning, annars är språkinlärning ineffektiv för dem.

Jag anser att det här är ett förslag baserat på viljan att glänsa inför andra länder. Om vi vill se till barnens bästa skulle vi börja se dem som de tillgångarna de är och vara oerhört tacksamma att sexåringarna i vårt land än så länge ser fram emot att gå till skolan.

Fler artiklar för dig