Debatt

Vi vill stå fria från österländska metoder

Mindfulness, yoga och andra österländska metoder kommer mer och mer i vården och omsorgen, bland annat i utbildningar och stresshantering för personal.

Vissa utbildningar är obligatoriska, men ibland är det mer accepterat att man säger nej till att delta.

En del medlemmar berättar att de har det tufft på sina arbetsplatser, då man inte alltid kan prata ens med sina kristna arbetskamrater om detta, och när man vänder sig till vänner i sin församling tas det inte på allvar där heller.

Många anser att det inte är så allvarligt, och ser inte riktigt kopplingen till de österländska religionerna. Vid vårt årsmöte nyligen talade Gertrud Storsjö om de här frågorna. Flera har hört av sig och berättat att man inte klart har tagit ställning från början och sedan har man hamnat i något som man inte alls tänkt sig från början. Det verkade så oskyldigt till att börja med och man mådde ganska bra, men efter till exempel yogaträning mår man dåligt och behöver hjälp för att bli fri.

Vår bön är att vi ska ha öppna ögon och mod att våga stå för vår kristna tro och inte kompromissa, även om det skulle kosta på. Vi i Sveriges kristna sjukvårdsförbund vill stötta varandra att vara kristen i vården, och vi hoppas att vi ska se att man även i församlingar tar detta mer på allvar.

Fler artiklar för dig