Debatt

Mångfasetterad musik uttryck för vår tro

Nog är vår längtan att alla åldrar möts i lovsång, bön och lovprisning.

I Dagen den 5 juni tar Gunilla Lundgren upp frågan om "Vår värdefulla sångskatt" är på väg att gå förlorad. Sitt viktiga inlägg sammanfattar hon med sanningen "Vi bygger vår framtid nu, och på vår musikaliska historia".

Många av de gamla sångerna har ett genuint och undervisande budskap, ofta skapade i samband med författarens andliga upplevelser. Många av de nyskapade sångerna har säkert en liknande bakgrund med andliga upplevelser, och visst skapas det också bra musik i dag, men allt för ofta möter man tunna och ensidiga texter, speciellt i dagens lovsånger.

I lovsången till Gud, som alltid har varit en del av tillbedjan, är det viktigt att olika generationer kan mötas, och att vi får en fortsatt förnyelse utan att förlora allt det värdefulla vi fått i arv att förvalta från tidigare generationers sångförfattare. Då är det viktigt att de lite äldre ledarna kan föra över det bästa av det gamla till yngre generationer. Det tillhör vårt kristna liv att det blir en länk som aldrig bryts.

Gunilla föreslår att de unga och äldre sång- och musikledare möter de yngre för att berätta och lära dessa de unga ledarna något om vår sång och musikhistoria.

Nog är vår längtan att alla åldrar möts i lovsång, bön och lovprisning. Det måste vara möjligt att olika åldrar kan mötas i full gemenskap. De moderna lovsångsteamen eller lovsångsbanden har fått för stor plats, och vi måste ställa högre krav på variation och kvalitet. Det är fantastiskt glädjande att många ungdomar är aktiva och verksamma, det är ju vår ständiga bön, men nog kunde en och annan medelålders eller 50+ också kunna få plats med sina gåvor i församlingens sång- och musikliv.

Under årtionden har församlingarnas orglar med variation av mäktiga toner fått stämma församlingen till gudstjänst för att lova Gud, men de flesta orglarna står oanvända och dammiga, varför? Är vi på väg att skrota orglar och alla akustiska instrument som våra stora kompositörer brukat för att ge oss skön musik till Guds ära?

Gunilla Lundgren tog upp många viktiga frågor i sin artikel som vi hoppas på något sätt får ett samtalsforum, bland annat gemensamma sångutgåvor för nutid och framtid.

Må vi ge tillfälle till samtal i dessa frågor så att vi kan föra arvet vidare till kommande generationer.

Fler artiklar för dig