Debatt

Väg in mjölken i flyktingkrisen

Mjölk och nötkött är jordbrukets stora klimatbovar.

I budgeten som presenteras den 21 september planeras nya omfattande subventioner för att stötta upp den krisande mjölkindustrin. Men mjölk och nötkött är jordbrukets stora klimatbovar som göder flyktingkrisen. Regeringen bör därför dra tillbaka förslaget på nya mjölksubventioner.

Kriget i Syrien har inte bara politiska orsaker. De pågående klimatförändringarna utgör ett betydande hot mot de flesta länder i Mellan­östern. Fem års torka i regionen låg bakom det faktum att nära tre miljoner syrier drevs in i den extrema fattigdom som sedan utlöste flyktingkatastrofen, enligt professor Nadim Farajallah, en av regionens ledande klimat­experter.

I september 2010 larmade FN om att torkan drivit miljontals syrier in i fattigdom, och ett par månader senare bröt upproret mot Assad-regimen ut. Samtidigt varnade FN:s miljöpanel UNEP för att om inte den rika världen omgående och drastiskt minskar konsumtionen av kött och mejeriprodukter går det inte att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. I dag ser vi en enorm flyktingvåg som väller ut över vårt klot – den kanske största flyktingkatastrofen världen skådat sedan andra världskriget. Döda barn flyter i land på Medelhavets stränder.

FN har varnat för de omfattande klimatkonsekvenserna av mjölk- och köttkonsumtion i mängder med rapporter sedan frågan fick luft under vingarna 2006 av FN-rapporten "Livestock's long shadow". Klimatförändringarna försämrar förutsättningarna att producera mat världen över då skördar förstörs av torka och andra negativa väderfenomen. Om animalierna är producerade i Sverige eller inte spelar liten roll. I "Livestock's long shadow" framgår det (del IV, sida 113) att mindre än en tiotusendel av djurhållningens klimatpåverkan kommer från transporter.

Regeringen planerar att storsatsa på nationel­la mjölksubventioner i den kommande budgeten. 300 miljoner kronor avsätts för att sänka dieselskatten för lantbrukare och enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) satsas totalt närmare en miljard. Detta kan komma att markant öka utsläppen av växthusgaser, mitt i denna akuta flyktingkris, vilket är synnerligen anmärkningsvärt.

Ingen svensk regering har ännu fattat ett enda beslut som innebär en minskad mjölk- och köttkonsumtion. Men nu måste regeringen våga väga in flyktingkatastrofen, när jordbrukspolitiken fastställs i budgeten, genom att avstå från de nya mjölk- och köttsubventionerna.

Jonas Paulsson

Fler artiklar för dig