18 maj 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Sluta gnälla - börja be!

Värmen och torkan och bränderna i vårt land ställer till med stora problem och både djur och människor lider.  Marken ger inte den skörd som förväntas utan stora delar torkar bort. Våra bönder har just nu många och stora bekymmer för hur de ska klara av att lösa situationen både för sig själva och för sina djur. Det har gått så långt att det är kö på slakterierna för att avliva djuren. Den ekonomiska kostnaden för både bönder och samhälle är mycket stor. Kostnader som måste betalas en lång tid framöver och matpriserna förväntas att stiga.

För var dag ökar risken för värmeslag bland de äldre. Även gravida kvinnor lider av hettan för att ta ytterligare exempel.

Tappra och mycket trötta brandmän gör vad de kan för att släcka bränder i skog och mark. De försöker rädda våra hem och ladugårdar från att brinna ner och arbetar tillsammans med ett stort antal frivilliga som gör en heroisk insats.

Läget är väldigt allvarligt och riskerar att bli ännu värre. Det är hög tid att vi inser det. Nu är det tid att vi ber himmelens Herre om förbarmande över vårt land. Det står i skriften om Elia att han var en människa som vi men när han bad gav himmelen regn efter den svåra torkan. Var finns de människor som faller ner på knä och ber för vårt land och vårt folk? Kanske finns det några som även klarar av att fasta? Hur kan jag vara med?

Läs mer: Pastorspar evakuerat från brandområdet

Många är vi som även längtar efter det friska andliga vårregnet som vattnar jorden. Måtte inte det också utebli utan falla i rikaste mått över vårt land. Må himmelens fönster öppnas och ge livgivande vatten till vårt land och må manna falla från himlen som stillar vår längtan efter bröd.

Låt oss starta en bönerörelse som inte bara ber i dag och i morgon när regnet faller. Med en stark bönekedja som gör det till en helig vana att be och söka Guds ansikte.

Låt oss sluta att gnälla! Nej, nu är det dags att klaga ordentligt till högsta instans. Eller orkar och förstår vi inte att göra det på grund av värmeslag?

Ingmarie Vesterstig

Fler artiklar från Debatt