Debatt

Våga tro att föräldrar kan fatta informerade beslut

Slutreplik. Låt BVC uppmärksamma föräldrar på betydelsen av förskola där det behovet finns. Ett sådant förslag främjar det personliga ansvarstagandet, det vi kristdemokrater alltid framhåller, skriver Maria Marić.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren svarar å partistyrelsers vägnar på den oro jag uttryckt över förslaget om obligatorisk språkförskola. Intentionen är lovvärd, att alla barn ska klara skolan med fullgoda betyg, kunna ta ett arbete och bli självförsörjande, fast min åsikt är den att åtgärden skadar mer än den hjälper. Förslaget om obligatorisk språkförskola är en kollektivistisk lösning och obligatorisk förskola för “vissa barn” blir lätt obligatorisk förskola för “alla barn”. Kristdemokrater betonar i alla sammanhang familjens frihet att själva få bestämma över sin tid och barnens aktiviteter fram till skolstart. Därför anser jag att vi bör välja en annan väg!

Mitt förslag är att via BVC uppmärksamma språksvårigheter och med föräldrarna lyfta betydelsen, den livslånga hälsoaspekten, av att kunna vårt landets språk. BVC kan föreslå till exempel vanlig förskola, eller öppen förskola där föräldrar tillsammans med sina barn får möta det svenska språket. Ett sådant förslag främjar det personliga ansvarstagandet, det vi kristdemokrater alltid framhåller.

Läs tidigare inlägg: Peter Kullgren: Ibland tvingar verkligheten oss att frångå principerna

Kristdemokraterna är ett folkrörelseparti som bygger på värderingar och idétradition. Det är partiets, av partifullmäktige antagna, uttryckta mål att det vi kommunicerar ska vara sant och begripligt.

Om föräldrar ges information på sitt eget språk kan de enkelt fatta informerade beslut.

—  Maria Marić

Kullgren är bekymrad över att föräldrar som inte kan svenska, inte heller kan förstå information om varför det är bra för deras barn att lära sig svenska. Att inte kunna svenska är inte kopplat till lägre intelligens, eller sämre beslutsförmåga. Om föräldrar ges information på sitt eget språk kan de enkelt fatta informerade beslut. BVC kan i brist på tolk ha filmer på olika språk att se tillsammans med föräldrarna, så säkerställer man att informationen som ges är likvärdig.

Forskningen av professor Mats Myrberg som Kullgren lyfter fram är inte relevant avseende andraspråksinlärning. Dåligt ordförråd finns även hos svenska barn som inte läser, eller vars föräldrar inte läser för dem. Samme Myrberg klargör i sin utredning “Invandrares förmåga att läsa och skriva på svenska” att “de som invandrat till Sverige före tonåren läser och skriver i nivå med befolkningen i stort”.

Niclas Abrahamsson, professor vid Stockholms universitet samt föreståndare för Centrum för tvåspråkighetsforskning, visar att barn som lär sig svenska i startåldern 6–7 år når samma nivå som infödda barn inom två år.

Det är inte sant att hundratusentals barn lämnar skolan med ett ordförråd som inte räcker ens för att klara de enklaste arbeten. Enligt SCB:s statistik slutar tusen barn per årskull nian utan godkänt betyg i svenska. Detta inbegriper dem som är födda i Sverige, dem som har kommit när de var små och dem som har kommit ett år innan de ska sluta nian. Det är allvarligt nog, men inte tillräckligt för att släppa båtens roder och åka runt i cirklar. Sätt kursen framåt tillsammans med redan upparbetade kanaler. Förstärk BVC och familjecentralerna. Våga tro att föräldrar vill sina barn väl och kan fatta informerade beslut. Hellre så än att stympa familjernas frihet och KD:s kärnvärden.

Läs tidigare inlägg: Maria Marić: Inkonsekvent av KD om språkförskola

Fler artiklar för dig