Debatt

Svar direkt: Kristna värderingar bör komma ur tron

Det blir tydligt att Charlie Weimers och jag har olika syn på vilken plats kristen tro bör ha i det svenska samhället. Han har naturligtvis rätt i att det finns mycket i övrigt att önska när det gäller regeringens sätt att agera för förföljda kristna och kristna friskolor. Det är vi helt överens om.

Han menar att jag är honom svaret skyldig om vad som ska ersätta kristendomen som den västerländska civilisationens sammanhållande kitt. Han ska få ett svar, men låt mig först förklara vad jag inte sa i min ledare.

Jag har aldrig uttalat mig om Weimers tro eller hans familjs andliga praktiker. Däremot har jag påstått att det parti han företräder inte verkar så intresserade av tron i sig själv, som personlig övertygelse, utan av kristen kultur som nationell identitetsmarkör.

Sverigedemokraterna använder kristendomen på samma sätt som andra högerpopulistiska partier. Ett närliggande exempel är Dansk Folkeparti. De vill återinföra morgonpsalmer för skolbarn. Det är knappast för att de vill att danskar ska bli kristna utan snarare för att de ser det som lika danskt som ett smörrebröd.

Historien har lärt oss att kristendomen inte har haft sina bästa perioder när den politiska makten använt kristen tro i sin maktutövning. Det har många baptister, katoliker och judar fått erfara i Sverige.

Vad borde då kittet vara som ska hålla ihop Sverige? Det bästa är om landet byggs med lag och att svensk lag vilar på judisk-kristen värdegrund råder det ingen tvekan om. De kristna värderingarna bör däremot komma ur människors personliga tro. Jag är därför den förste att beklaga att allt färre har en personlig kristen tro. Och det är en uppgift för kyrkorna att bemöta, inte politikerna. För övrigt är gästfrihet mot främlingar en grundläggande kristen värdering.


Fler artiklar för dig