Debatt

Ställ Putin inför rätta i Haag

Patriarken Kirill behöver ta avstånd från Putin och låta krigsförbrytaren bli exkommunicerad. Att inte få ta emot nattvarden skulle vara en stor prestigeförlust, skriver Tor Carlid.

Allt sedan Ryssland oprovocerat startade sin noga planerade invasion av det fredliga Ukraina torsdagen den 24 februari, har åtalspunkterna mot främst Rysslands president Vladimir Putin men även mot utrikesminister Sergej Lavrov blivit omfattande. De två har begått krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och är på väg att begå folkmord. Alla dessa våldsbrott är krigsbrott som inte kan rättfärdigas.

Putins mäktiga armé och militärflygplan fortsätter dag efter dag att urskillningslöst bomba och skjuta mot civila mål: daghem, skolor, sjukhus, bostäder och till och med mot kyrkor.

Putin vill krossa Ukraina och förstöra dess infrastruktur. Stora delar av landet ligger i ruiner. De värst drabbade städerna hittills är Charkiv längst österut och staden Mariupol i sydöst, som har belägrats av ryska styrkor. Här lever befolkningen under olidliga förhållanden och utstår ofattbart mänskligt lidande. Röda korset betecknar situationen som en “levande mardröm”.

Under en månads krig har Ryssland orsakat en humanitär katastrof. Det har lett till den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Över tre miljoner människor har flytt till andra länder i Europa, varav närmare hälften är barn.

Efter att Putin har dömts i Haag, måste hans förmögenhet konfiskeras och rikedomen tillfalla Ukraina.

—  Tor Carlid

Men detta är inte bara ett krig mellan Putins Ryssland och staten Ukraina. Putin hotar hela Europa. Om EU inför flygförbud över Ukraina, alltså att Putins militärflygplan inte får flygbomba Ukraina, ser diktatorn Putin detta som en krigsförklaring. Om Sverige och Finland blir medlemmar i försvarsalliansen Nato, hotar Putin med hämndaktioner. Vladimir Putin visar i klartext att han inte bryr sig om varken EU, USA eller FN.

Rysk-ortodoxa kyrkan och dess patriark Kirill ställer oreserverat upp på Vladimir Putins sida och har blivit en viktig del i Kremls imperiebygge. Trots Putins brutalitet i kriget välsignar Kirill hans krigföring. Att rysk-ortodoxa kyrkan stöder invasionen av Ukraina är skandalöst. Det strider mot Bibelns ord om att vi ska älska vår nästa. Kirill behöver ta avstånd från Putin och låta krigsförbrytaren bli exkommunicerad. Att inte få ta emot nattvarden skulle vara en stor prestigeförlust.

Vladimir Putin måste gripas, ställas inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) och dömas för krigsförbrytelser till livstids fängelse.

I förra veckan begärde ICC, på uppmaning av Ukraina, att Vladimir Putin och Sergej Lavrov skulle infinna sig i Haag, men de uteblev – som väntat.

Vladimir Putin är en av världens rikaste människor, med storslagna palats. Där finns enorm rikedom, medan befolkningen lever i fattigdom. Efter att Putin har dömts i Haag, måste hans förmögenhet konfiskeras och rikedomen tillfalla Ukraina och alla som drabbats av Putins skoningslösa krig.

Fler artiklar för dig